Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Hírességek nyomában járhatunk az első budapesti luxusszállodában

2021. május 12.

A napsütéses tavaszi délelőttön azért még pokrócba takarózva foglalunk helyet az ÉS Bisztró teraszán – a gondosan felállított hőforrások és a napernyők védelmében pedig gyorsan bizalmat szavazunk a szezonális étlap főszereplőjének, a fehér spárgának, hollandi mártással és pirított újburgonyával (ízlés szerint sonkával, grillezett lazaccal, marhabélszínnel és rántott borjúszelettel is kérhető). Némi hezitálás után desszertnek mézes panna cottát választunk málnával és sós karemellel - és nem csalódunk ebben sem. Bár a hátunk mögött a Váci utca még mindig csendes, körülöttünk már megjelennek az ebédelni érkező vendégek. A Kempinski Hotel Corvinus és az ÉS Bisztró újranyitásáról, az osztrák-magyar konyháról, a kifejezetten belföldi vendégeknek szóló ajánlatokról és a csapatépítő online főzésekről Dénes Judit értékesítési és marketingigazgatóval és Dudás Ildikó PR-igazgatóval beszélgetett a Best of Budapest & Hungary.

 

Az ÉS Bisztró teraszán ülünk – megnyitottatok egy hosszú kényszerszabadság után. Milyen volt az első hétvége itt a teraszon – és egyáltalán hogy fogadtátok a hírt, hogy végre enyhülnek a korlátozások?

Dénes Judit: Mi már nagyon vártuk. Azt gondolom, hogy ezt az egész szakma elmondhatja, akik folyamatosan készenlétben álltak, nem tudom hányadszor újratervezve, és minden alkalommal kicsit elszomorodva, hogy jó, akkor most mégsem, megint újratervezünk. Mi valóban az első adandó alkalommal nyitottunk, hiszen fel voltunk készülve, a csapat a megelőző időszakban az egész teraszt rendbetette. Új eszközöket is vásároltunk, amelyekkel még kellemesebbé, kényelmesebbé tesszük a helyet. Például ezekkel a kültéri melegítőkkel, mert még nincs nyár, de azért hadd lehessen itt ugyanúgy órákat eltölteni. És azt is elmondhatjuk, hogy az elmúlt időszakban felfedeztük a kollégák rejtett talentumait, tényleg minden fronton segített mindenki, igazi csapatmunka volt. Rögtön a nyitás napján meg is volt az eredmény, tele volt vendégekkel a terasz. El tudod képzelni, mennyire ujjongtunk másnap, látva a számokat.

Mindhárman fehér spárgát rendeltünk főételnek a szezonális étlapról. Ez talán már árulkodik a konyha kínálatáról is – mivel készültök az újranyitásra?

Dudás Ildikó: Az ÉS Bisztró fő profilja nem változik. Ahogy láttad az étlapon, több részből áll a választék, egyrészt vannak a klasszikus magyar és bécsi  fogások. Nagyon sokszor átfedés van a két ország ételei között, itt van például a borjú bécsi, vagy a szalontüdő, ami kevés helyen kapható Budapesten, pedig finom régi étel, mind a két országban ismerik. Ugyanakkor fantasztikus grillsütőnk van a látványkonyhában, amelyben ínycsiklandó steakek sülnek, nem csak alpesi, szabadon tartott marhák húsából, hanem halakból, királyrákból, csirkéből is. Van persze a trendibb vonal is, többféle finom burger szerepel az étlapon, és természetesen vegetáriánus opcióink is vannak.

Ahogy a spárga most a táblás ajánlaton szerepel, ugyanúgy mindig kéthetente változik a szezonális ajánlat. Ezekbe a legaktuálisabb alapanyagokat, mint amilyen például a kucsmagomba, vagy ami akkor éppen a piacon megtalálható, be tudjuk építeni.

Ha kicsit visszatérünk az elmúlt időszak nehézségeire – majdnem mindenkinek a szektorban a munkaerő megtartása volt az egyik legnagyobb, sokszor szinte lehetetlen kihívás.

Dénes Judit: Igen, ez is egy óriási kérdőjel volt. Azt gondolom, hogy mi szerencsések vagyunk, nagyon stabil tulajdonosi háttérről van szó, ami megengedte, hogy ne rögtön zárni kelljen és esetleg dolgozókat elküldeni. Úgyhogy mi nagyon sokáig, ameddig csak lehetett, megtartottuk a munkatársakat. Minimális létszámot valóban kellett csökkentenünk, főleg tavaly nyár végén, amikor valóban nem tudtuk, hogyan tovább. Azóta viszont,  főleg az állami segítségnek köszönhetően, nem kellett tovább csökkenteni a munkaerőlétszámot. Persze volt elvándorlás, voltak, akik nem csak elmentek, hanem a pályát is elhagyták.

Dudás Ildikó: Egy étteremmel ellentétben egy szállodának az az előnye, hogy nekünk sok egyéb részlegünk is van, tehát ilyen szempontból egy kicsit flexibilisen tudunk a munkaerővel gazdálkodni. Ez egy jó crosstraining lehetőség is egyébként, ami amúgy is benne van az életünkben, fontos, hogy megismerjük, megértsük egymás területeit.

Mivel töltöttétek az elmúlt időszakot – milyen volt az élet a Kempinski és az ÉS Bisztró falain belül?

Dudás Ildikó: A szobafelújítások utolsó szakasza esett a járvány idejére, két emeletet újítottunk fel, beleértve a nagy lakosztályokat, és pont elkészültünk idén tavaszra. Így most már az összes szobánk új, modern dizájnnal, felfrissülve várja a vendégeket.

Tulajdonképpen folyamatosan csináltunk valamit az elmúlt időszakban. Először is senki nem tudta, hogy milyen sokáig fog tartani ez a válság, próbáltuk egymást lelkileg építeni, nagyon sok csapatépítő programunk volt, a spa menedzserünk online edzéseire például becsatlakoztak a többi európai Kempinski szállodából is. Minden nap minden részleg egyeztetett online, hogy folyamatos legyen a kapcsolat közöttünk. A rejtett tehetségeket ebben az időszakban fedeztük fel, sok kollégáról kiderült, hogy milyen jól fotózik, videózik, rengeteg anyag született.

Persze nem csak magunkra gondoltunk, hanem a partnerekre is, akiket az összes lehetséges módon próbáltunk segíteni. Rögtön az elsők között meghirdettük a home office csomagot, vagyis a vendégek iroda céljára szobát bérelhettek nálunk. Ezzel sokan éltek és a mai napig jól működik. Ételszállításra kötöttunk szerződést az egyik futárcéggel, és elvitelre is rendelhettek vendégeink a menüről.  Ez a terasz, ahol most mi ülünk, már 2013 óta létezik. A nyári időszakon kívül csak decemberben, az adventi időszakban szokott nyitva lenni, amikor forralt borral és mindenféle finomsággal készülünk. Miután most a lehetőségek korlátozottak voltak nálunk és a belvárosban is, a kinti bárt nem zártuk be január elején, hanem szinte folyamatosan nyitva tartottuk mostanáig. Úgyhogy ezért is nagyon hálásak voltak a budapestiek, mert alig volt a környéken olyan hely, ahol ihattak egy pohár forralt bort, vagy ehettek valamit, és közben egy kicsit kinn lehettek a szabadban.

De nagyon szerették a partnereink a csapatépítő online főzéseket is. Ezek abban különlegesek, hogy séfünk nem csak együtt főz online a kliensekkel, hanem a résztvevők előtte minden alapanyagot megkapnak kiszállítva az otthonukba, vagy az irodájukba, ahova kérik, és kiporciózva elő van készítve minden, tehát biztosra megyünk és senki nem fog csalódni. Nagyon szerették partnereink a sales osztály online háznézéseit is, amikor virtuálisan körbevezettük őket az épületben.

És közben ott vannak a jótékonysági kezdeményezéseink is. Évek óta segítünk egy hajléktalanszállót, 130 hajléktalannak főzünk minden szerdán. Két gyerekotthont is támogatunk. A járványidőszakban nem csak a gyerekeket, hanem a nevelőket is, akik nagyon nehéz helyzetben voltak, mert a gyerekek nagyrészt be voltak zárva az intézetbe a veszély miatt. Aztán jött a HotelHero is, amely ötlete Anek Dórától (CPI Hotels értékesítési vezető – szerk.) indult. Úgy gondoltuk, hogy mindenki behozhatja a közösbe a saját jótékonysági tevékenységeit, hadd mutassuk meg a világnak, hogy bár nagyon rossz helyzetben van a turizmus, nagyon rossz helyzetben van a szállodaszakma, de ha segítségnyújtásról van szó, akkor azért számíthatnak ránk, segítünk a munkánkkal, a szervezési készségünkkel, azzal, ami éppen rendelkezésre áll.

Most lassan nyithat az ország, de egyelőre csak a belföldi turizmus találhat magára. A hazai vendégeknek mivel készültök?

Dénes Judit: A belföldi vendégeknek az egyéjszakás ún. „Stay in style” csomagot, illetve a hétvégi csomagot kínáljuk, ami remélhetőleg a kedvükre lesz és kicsit talán több időt fognak eltölteni Budapesten.

Hogyan lehet megszólítani azt az utazóközönséget, aki egyébként nem egy ötcsillagos szállodában szállna meg?

Dénes Judit: A kétéjszakás csomagajánlatunk betekintést enged a gasztronómiai kínálatunkba, ott van például a már méltán népszerű brunchunk, a Family Table, ami kifejezetten a családok részére ideális, kicsit más koncepcióval, mint a klasszikus „all you can eat”. A mi verziónk a pandémia miatt most még keresettebb, mivel nem egy büféasztalról szed magának a vendég, hanem frissen készült ételeket szolgálunk fel az asztalnál. Ugyanúgy mennyiségi korlátozás nélkül, tehát bárhányszor rendelhetnek. Ebben vannak steakek, frissen grillezett ételek is, amik általában nem szerepelnek brunchok kínálatában.

És ha minden igaz, most a hazai vendégek a szálloda történetébe is rendhagyó módon pillanthatnak be.

Dénes Judit: Így van, nem titok, hogy rengeteg prominens vendég szállt meg nálunk az elmúlt évek során, hiszen a Kempinski az első luxusszállodaként nyitotta meg a kapuit 1992-ben Budapesten, így rengeteg híres vendég lakott már nálunk. Nagyon szép személyes üzeneteket hagytak vendégkönyvünkben.  Amit pedig te említettél, az az egyéjszakás csomagunkra vonatkozik, amiben egy személyre szabott vezetett túrán vehetnek részt a vendégek. Az ügyeletes igazgató körbeviszi őket a szállodában, megmutatja azokat a lakosztályokat, ahol ezek a hírességek megszálltak, illetve a vendégkönyvbe is betekintést enged, és elmeséli a legérdekesebb történeteket az elmúlt időszakból.

Sokak szerint 2022 tavasza előtt még nem térhet vissza a járvány előtti állapotokhoz a szállodaszakma. Ti hogy látjátok, mit reméltek az elkövetkezendő időszakból?

Dénes Judit: Először is nézzük a külöböző szegmenseket. Az üzleti utazók eddig is jöhettek, mi egy napra sem zártunk be, előttük folyamatosan nyitva állt a hotel. Most nagyon várjuk a szabadidős turistákat, ha még csak Magyarországról is első körben, viszont természetesen a nemzetközi határnyitásra is nagyon számítunk majd, hogy Budapest és Magyarország újra az a népszerű úticél lehessen a világban, ami korábban, mert az elmúlt években nem véletlenül nőtt meg látványosan a turisták száma. Budapest folyamatosan lépdel feljebb és feljebb a turisztikai ranglétrákon, ez nem csak a turisták, hanem a konferenciák, illetve kongresszusok tekintetében is így van, és rengeteg fejlesztés történhet erre alapozva. Tény, hogy többfajta előrejelzést olvashatunk. A kongresszusok, konferenciák tetkintetében viszonylag hosszabb visszaépülést prognosztizálnak, míg a szabadidős turisták esetében mondják azt, hogy talán egy kicsit könnyebben áll helyre az a kereslet, ami a pandémia előtt volt. Mi ezt nagyon reméljük. Nyilván az is kérdéses, hogy a folyami hajózás mikor tud helyreállni, ez több várost, több országot érint. Minden országban hasonló rendelkezésekre van szükség ahhoz, hogy el tudjanak indulni ezek a programok. Ezek a különböző tényezők mind nagyon fontosak a jövőt illetően. 

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO