Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Házimuzsika világsztárokkal - A Bogányi-család koncertje

2023. május 12.

A sablonoktól elhalványul az élet. Amikor egy koncert lapossá válik, kiveszik a lényeg maga. - fogalmaz Bogányi Gergely zongoraművész arra reflektálva, hogy miért küzd sok klasszikus zenei produkció a szélesebb közönség megszólításával.

A Kossuth- és Prima-díjas előadóművész Clara Dent-Bogányi oboaművésszel és Bogányi Bernadett fuvolaművésszel június 6-án arra vállalkozik, hogy testközelből mutassa meg, mi a művészet lényege: hogy a közönség a zenészek közvetítésével képes legyen kilépni a hétköznapiból és emelkedett lelki állapotba kerüljön.

“Az igazi különbség a ‘produkció’ és a művészet között, hogy a művészetben megnyílik az ég. Minden olyan körülmény, amely azt erősíti, hogy ez megtörténhessen az jó, és ennek fontos eleme a helyszín, ebben szeretnék újítani. Ez az egyik legexkluzívabb és leginspiratívabb környezet, ilyen szép helyen még soha nem játszottam, bár a Carnegie Hall is nagyon szép volt.” -  mondja a zongoraművész Budapest zenei szállodájának az Aria Hotelnek aulájáról, a Music Gardenről, mely az eredeti szándék szerint, New York-i mintára világhírű zenészeket bemutató, exkluzív koncertek helyszínévé alakítható. Ebben a térben Bogányi Gergely számítása szerint különleges csatorna nyitható a közönség és fellépő között.

“Lényeges pont az összes körülményen túl a művész maga, hiszen ő a közvetítő, ő nyitja meg a csatornát. Én mindig úgy játszom a koncertjeimen, hogy a csatorna nyitva legyen, ezért pontosan érzékelem, hogy mi történik a közönséggel ebben a szellemi térben.” - mondja Bogányi Gergely, aki úgy gondolja, hogy a zene befogadása nem függ zenei előképzettségtől, minden embernek a tulajdonában van ez a képesség. Az előadóművész feladata pedig az, hogy a zenét oly módon közvetítse, hogy képesek legyünk a benne rejlő csodát megélni.

Az est fellépőit különleges családi szálak kötik össze, vagy ahogy ők fogalmaznak, a családban létezik egy titkos nyelv, és a közös koncertek erejéhez hozzájárulnak a közös gyökerek, a közösen képviselt értékek, valamint az évtizedes tapasztalat, Bogányi Gergely  szerint annyira “erős és jóleső” volt a zene ölelése gyermekkorukban, hogy három testvérével együtt mindannyian zenészek lettek, majd Clara Dent-Bogányi világhírű oboaművész is csatlakozott négyesükhöz mint Bogányi Bence felesége. “Clara a világ egyik legjobb oboistája, a legkiválóbb zenekarok szólistája. Nem bír hibázni, elképesztő a profizmusa. Zeneisége, alázata, emberi habitusa, minősége - nem találkoztam még hasonló kvalitással. Megszállott, aki hangszerét saját maga készíti, tudományos alapossággal fejleszti tökéletessé. Ilyen zene művésszel együtt játszani nagyon nagy kiváltság.” - méltatja Bogányi Gergely sógornőjét. Testvére, Bogányi Bernadett fuvolaművész szintén vezető zenekarokkal dolgozik, korábban a Helsinki és a Tamperei Filharmonikusokkal, a Finn Nemzeti Operazenekarral mint szólista, majd a Malajziai Filharmonikus Zenekar szólistájaként. A trio július 6-i est során komolyzenei klasszikusokból és a romantikus irodalom remekműveiből válogatott előadását családi anekdotákkal, zenei történetekkel együtt osztja meg a közönséggel.

A koncerten a zongoraművész a saját nevét viselő Bogányi-zongorát szólaltatja meg, amelynek már első prototípusa is az Aria Hotelben állt, és egy továbbfejlesztett verziója a mai napig a szálloda Music Garden auláját ékesíti. A futurisztikus zongorát konstruktőrök csoportjával egy új elképzelés és technológia alapján azért építette, hogy megtalálja az ízléséhez legközelebb álló hangzást.

A Café Lisztnek otthont adó, New York-i Library Hotel Collection szállodacsoporthoz tartozó Aria Hotel minden részletében a zenének hódol. Az épület négy zenei szárnyát a jazz, opera, klasszikus és könnyűzenének dedikálták, 49 szobájának mindegyikét egy-egy zenei legenda öröksége fémjelzi. A szállodának saját zenei igazgatója van Magyar Kornél személyében, aki kiemelten foglalkozik a magyar és nemzetközi zenei intézményekkel és előadóművészekkel való kapcsolat építésével. Részben ennek köszönhető, hogy a földszinten található Café Liszt egyik termének, a tükörteremnek felületeit a világ leghíresebb muzsikusai látták el kézjegyükkel: Placido Domingo, Gregory Porter, Lenny Kravitz, hogy csak néhányat említsünk. A hotel klasszikus zenei szárnyának tiszteletbeli zenei kurátora Fischer Iván, az opera szárnyé Rost Andrea, a kortárs zenei szárnyé pedig Rúzsa Magdolna.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO