Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Háromnapos minifesztivállal ünnepli fennállásának 30. jubileumát a Bozsik Yvette Társulat

2023. augusztus 31.

Idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját a Bozsik Yvette Társulat: a jubileum alkalmából szeptember 16-18. között háromnapos minifesztivált szerveznek a Nemzeti Táncszínházban, melynek részeként négy előadást láthat a közönség.

Bozsik Yvette, a társulat alapítója és vezetője a kortárs táncélet egyik legformabontóbb alkotója, aki klasszikus képzettségének, abszurd humorának és spirituális látásmódjának köszönhetően az elmúlt évtizedekben létrehozta saját, unikális formanyelvét.
    A jubileum alkalmából szervezett szeptemberi rendezvénysorozatot egy rendhagyó esttel nyitják meg: a Mesterek és tanítványok című előadás Stravinsky Tavaszi áldozata köré épül, melyet a 30 éves társulat egykori és jelenlegi táncművészei, valamint a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tánctagozatának végzett diákjai is előadnak, két különböző verzióban.
     A minifesztiválon is látható Bohóc kerestetik című, Matei Visniec azonos című drámája alapján készült groteszk táncszínházi előadás Bozsik Yvette és állandó alkotótársa, Vati Tamás főszereplésével készült. Az abszurd humor és dráma vegyül cirkuszi elemekkel, bohócjátékkal, a commedia dell'arte motívumaival, akrobatikus és lazzi elemekkel színesítve a két idősödő bohóc sorsát bemutató produkcióban.
    A Kossuth-díjas Bozsik Yvette számára mindig fontos volt a bátorság, az újítás és az útkeresés. Európában az elsők között készített csecsemőszínházi produkciót és több gyermekeknek szóló mesét álmodott színpadra, így a fesztivál elmaradhatatlan része egy gyermekelőadás is: a jól ismert mese, a Csizmás kandúr.
    Az eseménysorozatot a társulat legújabb bemutatója, a Tayos zárja, mely a butoh tánc eszközeivel, expresszív képekkel mutat be egy a civilizációtól távol eső univerzumot, melyben emberek és állatok, furcsa lények és kreatúrák keresztezik egymást. A három utóbbi darab egyedülálló zenéjét Philippe Heritier, a társulattal kezdetektől együttműködő svájci zeneszerző komponálta.
    Az ünnepi időszakot október 29-én zárják: Lélektáncosok - A Bozsik Yvette Társulat 30 éve címmel tekintheti meg a közönség Iványi Marcell rendező és Tóth Zsolt operatőr dokumentumfilmjét a társulatról. A filmvetítést követően a közelmúltban felújított, Lajkó Félix zenéjére készült Lakodalom című előadást tűzi műsorra a Nemzeti Táncszínház, miközben az intézmény előterének kivetítőin Horváth Judit fotói lesznek láthatók az elmúlt évek produkcióiról, próbáiról.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO