Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Flaszter címmel rendezik meg ősszel az 1. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennálét

2023. augusztus 12.

Flaszter címmel rendezik meg az 1. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennálét szeptember 22. és október 23. között több mint tíz helyszínen. A rendezvény alkalmával a főváros közterei kortárs alkotásokkal, programokkal és közösségi élményekkel telnek meg.   

    Az esemény hagyományteremtő céllal, a Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest 150  programsorozat részeként valósul meg a BTM - Budapest Galéria koordinálásában.
    Kelemen Kristóf és Török Tímea Életvitelszerű címmel hajléktalan emberekkel együtt valósít meg performatív emlékművet a Blaha Lujza téri aluljáróban, az 1989. november 28-i sztrájk helyszínén. Eközben a Blaha Lujza tér csomópontjában Sugár János Elnézést című projektje ukrán-magyar nyelven hívja fel a figyelmet a bocsánatkérés napjainkban egyre ritkábban gyakorolt gesztusára.
    A Common Jam projekt tíz éve foglalkozik a köztéren termő és hozzáférhető gyümölcsök leszedésével és feldolgozásával. A művészek arra vállalkoznak, hogy a városlakók bevonásával elkészítik Budapest Gyümölcstérképét, emellett köztéri gyümölcsszedést és befőzést terveznek.
    A helyi gimnáziumok tanulóinak bevonásával a 9. kerület köztereire és lakóira fókuszál Borsos Luca és Bartha Márk Mozgásban a környék című projektje. A négyállomásos munkafolyamatot közösségi táncperformanszok zárják le.
    Az Elvis Presley parkban jelenik meg Horváth Gideon munkája, az Emlék, ami lehetett volna. A művész az elrejtett szökőkútba tervezett méhviasz szobrokkal és kapcsolódó eseményekkel a be nem teljesült kapcsolatoknak, az elhallgattatott, nem-normatív szerelmeknek állít emlékművet.
    A DePART társulat köztéri utazó installációja, a Ha mindenki meghallaná személyes levelek hangfelvételeit teszi hallhatóvá egy, a porajmos, a roma holokauszt helyi történetében releváns helyszínen, az egykor gyűjtőtáborként működő Óbudai téglagyár területén. A projekt célja, hogy megjelölje és visszaszerezze azokat a helyeket, amelyek elvesztették történelmi jelentőségüket, ahonnan kiszorultak az ott élő kisebbségek, ahol az elnyomás és erőszak eseményeit homály fedi.
    Petrányi Luca projektje a Margitsziget névadójának elfeledett történetét dolgozza fel. Árpád-házi Szent Margit domonkos apácáknál töltött életének főbb állomásai elevenednek meg a sziget futóköre mentén, tizenegy textil zászlón. A művész szándéka, hogy párhuzamba állítsa a futás során megtapasztalt egyszerre kimerült és energetizált, valamint kontemplatív állapotot Szent Margit önfeláldozó és aszketikus életével. A szent történeténetével való  azonosulást a megnyitó napjaiban tervezett közös futás és az eközben meghallgatható szövegek tehetik teljesebbé.
    A fauszodák Budapesten az 1810-20-as évektől a második világháborúig elérhetővé tették a szabadvízi fürdőzést a Dunán. Ezek történetét dolgozza fel a Város és Folyó Egyesület (Valyo). A budai és a pesti rakpartokon az egykori fauszodák helyét jelölve két installációt, valamint kukucskálódobozokat helyeznek ki, és több, a témához kapcsolódó programot is rendeznek.
    Az 1950-es években a játszóutcák, az autóforgalom elől lezárt területek a gyerekközösségek számára teremtettek biztonságos helyszínt a közös játékra. Bogyó Virág és Madácsi Flóra Játszóutca?! című projektje során a 7. kerületi Barát utcát, amely Budapest egyik első játszóutcája volt és a 8. kerületi Bauer Sándor utca Mátyás téri szakaszát zárják le az autóforgalom elől. A többnapos akció legfőbb célja a játszóutcák hagyományának újrateremtése, illetve a köztérhasználati és a gyerekek játéktevékenységére vonatkozó elképzelések megkérdőjelezése.
    Budapest számos közintézményén, társasházán, villaépületén találhatók - általában üresen álló - szoborfülkék, néhány ezek közül művészhallgatók jóvoltából helyspecifikus képzőművészeti alkotásokkal telik meg a Flaszter idején Antal Balázs képzőművész kezdeményezésére.
    A programsorozatról részletes információ itt  érhető el.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO