Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Ételek az űrben

2017. szeptember 04.

Milyenek voltak a korai szovjet űrételek, és ehhez képest a Mercury-program űrételei? És mit esznek az űrben a modern asztronauták? A Millenárison, szeptember 11-ig tartó Gateway to Space kiállításon minderre választ kaphatunk.

Az Apollo-program legénysége volt az első, akiknek már melegvíz is a rendelkezésükre állt, mely az ételek rehidratálását könyebbé, az ízüket pedig jobbá tette. Szintén elsőként használhatták az úgynevezett „spoon bowl”-t, egy olyan műanyag tasakot, melybe könnyebb volt bejuttatni a folyadékot, és tartalmát a műanyag cipzárnak köszönhetően könnyedén, kanállal is el tudták fogyasztani.

Az űrutazások korai szakaszában a felvitt ételek az élvezet helyett inkább az űrhajósok elhivatottságának és bátorságának bizonyítékaként szolgáltak, hiszen ezek többnyire egyszerű, pürésített élelmiszerek voltak fogkrémes tubushoz hasonló csomagolásban. Nem csoda, hogy a legtöbb elsőgenerációs űrhajós egyetértett abban, hogy az étkezés ilyen formában kellemetlen, sőt, a poralapú ételek rehidratálása sokszor egyenesen nehézséget okozott nekik.

Panaszaik hatására a Gemini küldetés során a speciális műanyag tartállyal ellátott porételek mellé már falatnagyságú, zselébe burkolt kockákat is kaptak, a folyamatosan továbbfejlesztett csomagolás hatására pedig végre beindult az élelmiszerek minőségének javulása is és megjelentek a menük. Idővel olyan fogások közül válogathattak, mint a garnélarák koktél, csirke zöldségekkel vagy a tejkaramella puding almaszósszal.

 
A Space Shuttle-program űrhajósai mára szinte ugyanazokat az ételeket viszik magukkal, melyeket bármelyik szupermarketben mi magunk is beszerezhetünk. A legénység étrendjét az Irányadó Napi Beviteli Értéknek mefelelően állítják össze, hogy szervezetük minden az űrbeli környezetben szükséges vitamint és ásványianyagot megkapjon. A Shuttle űrhajósai rengeteg étel közül választhatnak. A hét napos utakra tervezett sztenderd menüt akár saját ízlésüknek megfelelően is módosíthatják, de saját menüt is tervezhetnek, melyeket természetesen egy dietetikus is ellenőriz. 
 
Vissza Még több hír
 
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO