Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Először rendeznek kortárs képzőművészeti fesztivált Debrecenben

2024. április 16.

Érkezik az első debreceni Art Week: a helyi önkormányzat kezdeményezésére és támogatásával a debreceni képzőművészeti kiállítóhelyek, egyesületek, művészeti iskolák és magánszemélyek összefogásával négy napon át a kortárs képzőművészetről szólnak majd a belváros kiállító- és alternatív terei - adták ki tájékoztatójukban a szervezők hétfőn.

    Közlésük szerint a 21 résztvevő és támogató szervezet, illetve alkotó 17 helyszínen rendez bemutatót, kiállításokat a fesztivál idején a belvárosban. A 33. Debreceni Tavaszi Tárlat seregszemléjével egy időben és azzal összhangban május 9-12. között kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, workshopokkal, műterembejárásokkal ünneplik a helyi képző- és fotóművészetet, valamint a debreceni vizuális művészeti képzést.
    Az Új Városháza Galériában Móré Mihály grafikusművész centenáriumi emlékkiállítását tekinthetik majd meg az érdeklődők. Debrecen jellegzetes figurája, akinek több alkotását a Hortobágy ihlette, az idén lenne száz éves.
    A Debreceni Német Kulturális Fórum belvárosi kiállító termében Széthasadó vonalsugár címmel rendezik meg Kaszás Konrád képzőművész kiállítását, a Medgyessy Ferenc emlékmúzeumban pedig rendhagyó teregetésre kerül sor. A "teregetés" módszere bevett gyakorlat a művészeti képzésben, amelynek során a diákok egymás előtt, a földre terítve mutatják be egy félév/év alatt készített munkáikat - ismertették a szervezők.
    A MODEM Project Space keretében Balogh Kristóf József képzőművész kiállítását rendezik meg: a debreceni születésű, jelenleg Budapesten élő és dolgozó képzőművész első intézményes egyéni kiállítását valósítja meg, amely a MODEM újonnan induló projektterében lesz látható.
    A Piac utca 69. szám alatti kiállítótérben Almásy Aladártól Velényi Rudolfig címmel a debreceni művészek kerülnek fókuszba: a városban élő Kiss-Nagy gyűjtőpár csaknem harminc éve gyűjt 1949-től napjainkig datált képzőművészeti alkotásokat, de a gyűjteményükben találhatók kiállítási katalógusok, művészeti folyóiratok és plakátok is. Az Art Weekre rendezett tárlatukon debreceni és a városhoz kötődő művészek munkáiból válogatnak. Műveinek bemutatásával megemlékeznek Burai István képzőművészről is, halálának hetedik évfordulója alkalmából.
    A Partium Házban Mi a Nap? címmel rendezik meg Csorján Melitta, Székelyhídon született festőművész kiállítását, a Széchenyi utcai Új Galériában pedig 31 kiállító mutatkozik be a Debreceni Képzőművész Céh Egyesület kollázskiállításán - jelezték a szervezők, hozzátéve: a Bényi Galériában a 33. Debreceni Tavaszi Tárlaton a képző-, fotó- és iparművészetet hivatásszerűen művelő helyi, vagy elszármazott alkotók munkái láthatók.
    Közölték azt is, hogy a Pásti utcai Zsinagóga Galériában Égő áldozat címmel mutatnak be válogatást a debreceni grafikusművészek munkáiból.


 

 

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO