Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

EKF - Bill Frisell, Manu Katché és további világsztárok lépnek fel Veszprémben

2023. szeptember 27.

Négy napon át csaknem harminc koncert, világsztárok, köztük Erik Truffaz, Bill Frisell, Manu Katché és Jojo Mayer fellépése várja a műfaj iránt érdeklődőket november 16-tól 19-ig a Veszprém Jazz Fesztiválon.

    "A rendezvény kiemelkedő pillére a EKF programsorozatnak, különleges válogatás ízlésformáló fellépőkkel" - mondta Nagy Krisztián, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektmenedzsere a fesztivál szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
    Kitért arra, hogy Veszprém 2019 óta az UNESCO Zene Városa cím birtokosaként rengeteg energiát fektetett abba, hogy a városban erősödjön a nyitottság a kuriózumok és a minőségi élőzene csúcsteljesítményei iránt.
    Podlovics Péter főszervező kiemelte: fontos szempont volt, hogy az amerikai dzsesszlegendák mellett a régióból is minőségi produkciók érkezzenek Veszprémbe. A két fő koncerthelyszín a Hangvilla és az Expresszó lesz, a Kávézóban magyar fellépők, a Papírkutyában a Snétberger Alapítvány növendékei fognak zenélni.
    "Megpróbáljuk bemutatni a dzsessz sokszínűségét, azt a flow-t, amely katartikus élményt képes nyújtani, legyen az tradicionális szving vagy akár hiphop-elemekkel fűszerezett modern elektronika" - fogalmazott Podlovics Péter. Mint elmondta, a hazai előadók válogatásánál fő szempont volt, hogy fiatal, feltörekvő produkciókat mutassanak be.
    A fesztivált a világhírű trombitás, Erik Truffaz nyitja november 16-án kora este a Hangvillában. A francia-svájci zenész a poszt-bop, a modális, a fúziós, az elektronikus, a hip-hop, a rock, a pop és a globális népi hagyományok nu-jazz ötvözésének úttörője. Idén jelent meg Rollin' című albuma, amelyen 20. századi filmzenéket értelmez újra. Truffazt a Grammy-díjas gitáros, Bill Frisell követi: az amerikai zenész csaknem öt évtizede meghatározó alakja a nemzetközi rock-, pop- és dzsesszéletnek. Veszprémbe Tony Scherr bőgőssel és Kenny Wollesen dobossal érkezik. Manu Katché, az Elefántcsontpartról származó francia dzsesszdobos, zongorista, dalszerző kvartettével lép színpadra; a muzsikus mások mellett Stinggel, a Dire Straitsszel, a Bee Geeszel, Peter Gabriellel és Al Di Meolával játszott már együtt. A nyitónap zárókoncertjét a cseh Tygroo adja: a csapat hangzásának alapját a dob és a fúvós hangszerek adják, zenéjükben a dzsessz mellett a balkán funk és klezmer hiphop is megtalálható.
    A második, pénteki napon lép színpadra a német Botticelli Baby, amelynek zenéjében a szving, a blues, a punk és a balkáni mulatós muzsika is megjelenik. Szintén november 17-én ad koncertet a post-bop, a soul-jazz és a hiphop elemeiből építkező japán trombitás-zeneszerző, Takuya Kuroda; a 4 Wheel Drive elnevezésű supergroup, amelyben Nils Landgren, Michael Wollny, Lars Danielsson és Wolfgang Haffner játszik együtt; a Mitch and Mitch zenekar, a kilenctagú lengyel big band, amelynek muzsikájában a country és a western, a japán ballada, a latin mambó és a diszkó keveredik.
    November 18-án szombaton ad koncertet a fesztiválon Jojo Mayer, a svájci származású doboslegenda, aki legújabb szólóprojektjével, a ME/MACHINE-nel érkezik. Először lép magyar közönség elé a brit énekesnő, Izo FitzRoy, akárcsak a Los Angeles-i Scary Pockets, amely a dalok funk-újragondolásával szerzett magának világhírnevet. Ezen a napon játszik továbbá a kilenctagú Horny Funk Brothers, amelyet a Tower of Power énekeseként ismertté vált Hubert Tubbs vezet. A funk-soul csapat erős groovokkal és izgalmas fúvós szekcióval érkezik.
    A fesztivált vasárnap a kortárs brit funk-soul meghatározó produkciója, a New Mastersounds koncertje zárja.
    Ami a magyar fellépőket illeti, a négy nap során színpadra lép az Antal Gábor Trió, a Bujdosó Trió, a Tálas Áron trió, a Parvaro, a SunMa, a Nagy Emma Quintet, a zip, valamint a zárónapon a Daveform Kvintett és a Kéknyúl.
    Utóbbi, a Kéknyúl egyik alapítója, dobosa, Badics Márk a sajtótájékoztatón elmondta: a fesztiválon bemutatják nemrég vinylen megjelent lemezüket, a 2 Much 2 Soon című anyagot. "Kvintett felállásban fogunk játszani Veszprémben, az új lemez inkább elektronikus hangzású, Premecz Mátyás billentyűs a Hammond orgona mellett szintetizátorokon is játszik".
    A Veszprém Jazz Fesztivál keretében a Hangvillában lesz látható Kleb Attila fotográfus kiállítása a dzsessz világsztárokat bemutató portréiból. Kleb Attila elmondta: csaknem tíz éve szervez dzsesszfesztiválokat, és a koncertek előtt a backstage-ben kialakított kis műteremben portrézza a világsztárokat. Ezúttal mintegy ötven fotója lesz látható a tárlaton.
    A fesztivál programját Blasius basszusgitárok készítőinek kiállítása is színesíti.

 

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO