Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Duna Karnevál 2019

2019. június 07.

A Duna Karnevál immár több, mint két évtizede a minőségi kulturális turizmus kiemelt attrakciója. A fesztiválon a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes mellett kilenc ország közel kétszáz művésze lép fel. Az idén először megrendezésre kerülő I. FolKid gyermekfesztivállal kiegészült rendezvénysorozat Budapest rangos helyszínein zajlik június 8. és 16. között. A fesztivál gálaműsorát június 12-én tartják a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

A Duna Karnevál, Nemzetközi Kulturális Fesztivál egy különleges programsorozat, amelyet Budapest rangos helyszínein tartanak június 8. és 16. között, a néptánc, a népzene, kortárs tánc, fúvós-, szimfonikus- és világzene ötvözetével, a fellépő országok sokszínű kultúrájával. Az idei eseménysorozatban kilenc országból közel kétszáz külföldi művész csatlakozik a legelismertebb magyar tánccsoportokhoz, a Duna Művészegyütteshez és a Magyar Állami Népi Együtteshez. A produkciók különleges művészi élményt, feltöltődést kínálnak a felhőtlen szórakozásra vágyó közönség számára. 2019-ben Brazíliából, Bulgáriából, Csehországból, Dél-Afrikából, Grúziából, Lengyelországból, Oroszországból, Törökországból és Szerbiából érkeznek vendégeink, felnőtt és gyerek néptánccsoportok a Karneválra.

A Kiváló Fesztivál és Europe Top 500 címmel is kitüntetett karnevál célja a határok nélküli magyar kulturális örökségünk világ szintű népszerűsítése, a kultúrák közötti párbeszéd és közösségépítés a néptánc és a népzene erejével. A fesztivál különlegessége az, hogy évről-évre ösztönzi résztvevőit a közös művészi alkotó- és előadómunkára, melynek eredményeképpen egyedülálló közös produkciók születnek. A tradíció mellett az innováció, az esztétikum és egzotikum élménye, a minőségi kikapcsolódás ösztönzése a fesztivál művészi hitvallásának alapja. Az idei karneválra több újdonsággal készülnek. A Szent István Bazilika előtti téren a Folk and Roll színpadon délutánonként koncertek és táncházak várják a közönséget, míg este a Nagyszínpadon látványos gálaműsorokkal mutatkoznak be a meghívott magyar és külföldi együttesek.

Fellépnek többek között: Pál István Szalonna és Bandája, az EthnoRom, a Szilvási Gypsy Band, vagy a Fitos Dezső társulat. A Szent István térre érkezik majd Pünkösd vasárnapján a Petőfi térről induló és Budapest szívén áthaladó színes karneváli felvonulás, mely a belváros leglátványosabb helyszíneit érintve közös ünneplésben ér véget a közel ezer táncos és zenész részvételével. Június 10-én, pünkösdvasárnap este 7 órától ugyan itt tartják a Pünkösdi Karnevált. Táncképeiben a termékenység-varázslás ősi tradíciója mellett megjelennek a 16. századra visszavezethető pünkösdi népszokások tánc- és zenei hagyományai. A darab csúcspontja a díszes viseleteket felvonultató pünkösdi király és királynőválasztás tánckép, amikor a legények maguk közül és a lányok is maguk közül pünkösdi királyt és királynét választanak.

Az 1. FolKid Nemzetközi Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaműsorában számos tehetséges gyerekegyüttes produkciójában gyönyörködhetünk egészen a legkisebbek korosztályától kezdve. A hazai legelismertebb gyerek néptánccsoportjaink – Bartina, Alba Regia, Forrás, Jászság – mellett a részvevő országok – Lengyelország, Oroszország, Bulgária, Szerbia és Törökország – gyermekcsoportjai is bemutatkoznak. A Duna Karnevál eseményeinek mindenkori koronája, a gálaműsor, amit június 12-én este 8 órától tartanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében. Az első részben a külföldi táncegyüttesek közel 150 művészének közreműködésével Világkarnevál című látványos tánckoncert lesz látható. A műsor a nemzeteket összekötve különleges együttműködésben mutatja be a kultúrák párbeszédét a meghívott országok részvételével Dél-Afrikától Brazíliáig. A gálaműsor második részében a Duna Művészegyüttes, a Szent Efrém Férfikar és a Magyar Állami Népi Együttes főszereplésével mutatják be a Bartók & Folk című előadást. A nagyszabású produkció Bartók Béla és a paraszti világ kapcsolatát dolgozza fel sodró lendületű, látványos kompozícióban.

Bővebb infók

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO