Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Diwali, a legnagyobb hindu ünnep és minden, amit az indiai gasztronómiáról tudni érdemes

2023. november 09.

Diwali, a fényünnep

    A Diwali az év legfényesebb és legörömtelibb ünnepe, amely a fény, a jóság és a szeretet győzelmét jelképezi a sötétség és a gonosz felett. Bár eredetileg a Diwali egy hindu ünnep, más vallások képviselői is csatlakoznak hozzá, így a sokszínűség és az összetartozás jelképe is. Az indiaiak szeretnek ünnepelni, minden életeseménynek megadják a módját, így a Diwalit is kettő héten keresztül tart. Minden háztartás kicsit másképp ünnepli, saját szokásokat alakítanak ki, de a legáltalánosabb, hogy az ünnep előtt alaposan kitakarítják az otthonokat, templomba mennek, hagyományos fogásokat készítenek, gyertyákat gyújtanak és különböző fényeket csempésznek a lakások és házak minden sarkába. Emellett zenével, tánccal és hangosan durranó petárdákkal, tűzijátékkal is megadják a módját az önfeledt szórakozásnak. 

    “A külsőségek mellett a lelki kapcsolódásnak is nagy jelentősége van, Diwali alkalmával összegyűlnek a régen látott családtagok és barátok, hogy együtt töltsenek minőségi időt, így erősítve meg egymáshoz való kötődésüket. Közben új ruhákkal és édességekkel is megajándékozzák egymást” - mesél tökéletes magyarsággal a fény ünnepéhez kapcsolódó szokásokról Ranjeet Singh Dhillon, indiai üzletember, aki a 1991 óta él Magyarországon és az itteni indiai közösség és gasztronómiai élet mozgatórugója.  

Sokszínű indiai konyha 

    India a Föld hetedik legnagyobb és legnépesebb országa, így területének nagyságához mérten gasztro kultúrája is rendkívül sokszínű és gazdag. Hogy milyen alapanyagokat, fűszerezést használnak vagy épp milyen elkészítési módot alkalmaznak azt több tényező is befolyásolja. Lehet a regiók között különbség, hat rá az évszakok változása és az eltérő természeti adottságok, de a vallási hovatartozás és a kaszt is meghatározza. A legtöbb háztartásban szinte mindig kerül az asztalra a rizs, kenyér (naan vagy chapati), hüvelyesek (lencse, csicseriborsó), szezonális zöldségek és gyümölcsök, tejtermékek. A lakosság körülbelül 30%-a vegetáriánus, a húsfogyasztók pedig általában csirkét, bárányt vagy halat választanak főként vallási okokból. A sertést a legtöbb vallás tisztátalan állatnak tekintik, a szarvasmarhát a hinduk szent állatként tisztelik.

Szemünk előtt készülő friss fogások - indiai street food

    Az indiai utcai ételek fűszeresek, ízletesek és legtöbbször friss alapanyagokból készülnek a szemünk láttára. Egyedi ízviláguk és olcsóbb áruk miatt népszerűek a helyiek és a turisták körében is. A fogásokat gyakran kézzel vagy kis evőeszközökkel fogyasztják, sokszor szűk helyen ülve, ami közösségi élményt is ad, fontos részt képezve ezzel az indiai kultúrában.

    Az egyik legismertebb street food fogás a kati roll. A parantha kenyérbe töltött tekercsben a fűszeres csirkehús vagy a vegetáriánus töltelék mellé friss zöldségeket és menta szószt tesznek. Az étel egyszerűnek tűnik, azonban két fontos tényező miatt nem lehet otthon elkészíteni. Az egyik az indiai liszt, a másik pedig a speciális kemence. Ezt a titkot az Indigo Express séfje, Somanat árulta el, aki Budapest belvárosában nap mint nap számos hagyományos indiai street food ételt készít el.  A séf eredeti receptek alapján főz, Indiából érkező autentikus alapanyagok felhasználásával, modern környezetben. Ranjeet Singh Dhillon tulajdonos is hisz abban, hogy jót csak jó alapanyagokból lehet készíteni: “Mumbai Juhu Beach ugyanúgy készül az indiai street food, mint nálunk Budapesten, az V. kerületben. Minden séfünk indiai, ők ragaszkodnak bizonyos megszokott alapanyagokhoz és márkákhoz, amik Európában nem beszerezhetőek, mi is Indiából importáljuk ezeket. Nagy erőfeszítésnek tűnik, de így tudjuk garantálni az autentikus ízeket.

Thali, a tökéletesen megkomponált fogás

    A “thali” India válasza a rohanó és stresszes életmódra és az egyensúlyra való törekvésre, amit helyes táplálkozással próbálunk kompenzálni. 

    A thali egy hindi szó, amely szó szerint “nagy lemezt” jelent, gasztronómiai értelemben pedig egy étkezési formát, amelynek lényege 5-8 különböző féle étel ayurvedikus szemléletű párosítása. Az indiai konyha mindig az egyensúlyra törekszik, így kerül a csípős ízek mellé joghurtos fogás, saláta, vegetáriánus vagy húsos főétel, fehérje forrásként valamilyen hüvelyes, szénhidrátnak pedig rizs magában vagy kenyérlepénnyel kísérve.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO