Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

COURAGE-PAREVO – A kultúra mint ellenállás

2018. május 10.

Irodalomcsempészet, punk, szamizdat, Rocky Romániában, ’68, cenzúra: egy nemzedék törekvései, akik megváltoztatták fél Európa életét. 16 film az egykori szocialista országok ellenkultúrájáról, Magyarországon először a Courage-Parevo nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon.

Június 1-jén és 2-án a Premir Kultcaféban azok az elhallgatott történetek kapnak reflektorfényt, amelyek megteremtették a rendszerváltás lehetőségét ott, ahol ’88-ban még senki sem gondolta volna, hogy valaha véget ér a szocializmus. A fesztiválra egész Kelet-Európából érkeztek filmek, kezdve a lengyel graffitis forradalmi mozgalmat feldolgozó alkotástól a magyar punk érát bemutató munkán át egészen a jugoszláv nonkonformizmust tárgyaló műig. Ezek a filmek többek egyszerű kordokumentumoknál: egy lázadó generáció pózoktól mentes, korántsem veszélytelen szerepvállalásait mutatják be emberi sorsokon keresztül. Arról beszélnek, hogy mitől került ki a forradalom az utcára, és mi közünk van nekünk mindehhez néhány évtized elmúltával.

A vetítéseken túl kísérőprogramok is közelebb hozzák a közönséget a témához: június 1-én egy kerekasztal beszélgetés nyitja meg a fesztivált, amelyen Szőnyei Tamás, Klaniczay Gábor, Legát Tibor, Ujj Zsuzsi, Oltai Kata Pándi Balázs moderálásával tárgyalja ki az ellenkultúra egykori és mai lehetőségeit, a fesztivál záróbuliján pedig a Toldiban tartandó underground poszt-szoci bulival szagolhatunk bele a rendszerváltás előtti földalatti mozgalmak zenei atmoszférájába. Fellép a poszt-jugo zenei kultúra kutatója, a horváth Labosh, magyar crate digger kultúra kulcsfigurája, azaz Dj Shuaid, a szlovák kísérleti zenész Palmovka és Splatter, a Küss Mich duó egyik fele.

A fesztivál az EU felhívásra megalakult Courage program keretében jön létre, amelynek célja, hogy összegyűjtse és elérhetővé tegye az ellenkulturális mozgalmak hagyatékát. De a Courage több egy szimpla akadémiai projektnél. A csapat egy lehetőséget kínál arra, hogy másként gondolkodjunk ellenállásról, forradalomról, bűnösökről és áldozatokról. Olyat tanulhatunk gyűjteményükből, ami által mi is képesek lehetünk valódi társadalmi változásokat előidézni. Online archívumban dolgozzák fel a résztvevő országok mindeddig kevéssé tárgyalt múltját, tananyagokat készítenek, kiállításokat szerveznek és politikai ajánlásokat írnak. A programot Magyarország fogja össze, így a fesztivál is nálunk valósul meg először mielőtt Prága, Bukarest, Varsó, az Egyesült Királyság és Németország felé venné az irányt. A Premier Kultcaféban vetített filmeket nemzetközi zsűri választotta ki, a legjobb rendezőnek választott alkotót pedig 1000 Euró illeti majd meg a Dunatáj Alapítvány jóvoltából.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO