Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Busójárás 2020

2020. február 03.

Február 20-án kezdetét veszi a Busójárás Mohács városában. Az idén hatnapos karneválon a felvonulás mellett népművészeti vásárral, folklórprogramokkal, kiállításokkal és táncmulatságokkal várják az érdeklődőket.

Farsangkor a mohácsiak jelmezt öltenek és nyilvánosan elégetik a telet - a halált megtestesítő szalmabábut. A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság.

A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival. A rendezvény legnagyobb tömeget vonzó eseménye vasárnap (farsangvasárnap) lesz. Ezen a napon van a fő vonulás és karnevál, valamint ezen a napon a legtöbb a program a városban.
Mohács télűző-tavaszköszöntő népszokását az UNESCO, vagyis az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 2009 őszén felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Bővebben

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO