Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

BALATORIUM Ökológiai-Kulturális Hét 2023

2023. augusztus 02.

A BALATORIUM a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt ökológiai-művészeti-kulturális projektje, amely a PAD Alapítvány koncepciója alapján és szervezésében jött létre. 

    Az EKF célja, hogy kulturális és művészeti eszközökkel mutassa be a Balaton és térségének ökológiai összefüggéseit és felhívja a figyelmet arra, hogy csak együtt tehetünk a Balaton jövőjéért. A két éve tartó programsorozat csúcspontja a 2023-as Ökológiai – Kulturális Hét. A projekt szervezői a lehető legtöbb megközelítésben zenén, beszélgetéseken, workshopokon, lassú tájbejárásokon, művészeti aktivitásokon és gasztronómiai programokon keresztül mutatnak rá a Balaton sérülékenységére.

    A hét programjai augusztus 19-én szombaton egy ökológiai szemléletű gasztronómiai eseménysorozattal, a BALATORIUM Menüvel kezdődnek. Balaton környéki vendéglátóhelyek és éttermek a szabadonbalatonnal együttműködve olyan étel és ital kóstolókkal készülnek, amelyek szemléltetik a balatoni régió ökológiai kihívásait a konyhai alapanyagoktól kezdve, a tóban lezajló folyamatokon keresztül, az élelmiszer ellátási láncok környezeti kérdéséig.

    A Salföldi Bányában, ugyancsak szombaton, augusztus 19-én, 15 órától tartják a Balaton Hangjai lemezbemutató koncertjét. A BALATORIUM projektben létrejövő nagylemezre 12 hazai előadó írt számokat a Balaton hangmintáit felhasználva. A koncerten Дeva, a Jazzbois, a Wave of Sound, Onakom és Hegedűs Józsi lép majd fel. Érdemes a helyszínre jóval a koncertek előtt érkezni, hiszen a szabadonbalaton bárban alga fröccsök mellett beszélgethetünk ökológusokkal, de lassú tájbejáráson is részt vehetünk majd.  

    A BALATORIUM Ökológiai-Kulturális Hét keretében ismét nyílt napot tart a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet Tihanyban augusztus 25-én, pénteken. Az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézetében a látogatók betekinthetnek az intézetben folyó munkába, bejárhatják a laboratóriumokat és a műemlék épületegyüttest, valamint megismerhetik a tó őshonos és invazív fajait is. Nemcsak a kutatókkal készülnek erre a napra, a BALATORIUM művészeti rezidencia programjában résztvevő művészek is állítanak majd ki itt munkáikból. 

    Szintén augusztus 25-én, a Magyar Képzőművészeti Egyetem is nyílt napot tart tihanyi művésztelepén. A kortárs képzőművészeti program célja, hogy a látogatók megismerhessék a tihanyi belső tó partján található Somogyi József művésztelep történetét és hétköznapjait, másrészt, hogy megismerjék az egyetem hallgatóinak különböző művészeti gyakorlatait és változatos alkotói folyamatait, amelyek ehhez a rendkívüli adottságokkal rendelkező helyszínhez és tájhoz kapcsolódnak. A két tihanyi helyszín program szinten is kapcsolódik: a Limnológiai Kutató Intézetből a Balaton partjáról vezetett sétát tartanak a Művésztelepig. 

    Augusztus 26-án és 27-én az örvényesi szabadstrandon az Ökológiai - Kulturális Hétvégére számos programmal készülnek a szervezők. Beszélgetéseken, workshopokon és gyermekprogramokon ismerkedhetünk meg a tó ökológiai kihívásaival, algafröccsöt kóstolhatunk a szabadonbalaton bárjában, olvashatunk a strandkönyvtárban, de nádból és más természetes anyagokból készült vízi járművekkel is hajózhatunk. Az erre a hétvégére kialakított “megfigyelőállomáson”, szakértőkkel és művészekkel lehet beszélgetni ökológiai kérdésekről. A parton SLOWWALK sétákra és a környéken található Balatonbarát kert projekt mintaveteményes bejárására is invitálják a résztvevőket. Ellátogat a strandra a MOME is, ahol a vendégek megtudhatják, hogy az egyetemisták hogyan ötvözték az ökológiai folyamatokat a dizájnnal, installációk és adatvizualizációk formájában, és milyen edukációs tananyagot fejlesztettek középiskolai hallgatóknak a Bakony-Balaton Környezetvédelem Oktatóközponttal együtt. 

   

 

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO