Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Az újonnan létrejött YBL6 művészeti térben nyitották meg a Derkovits Gyula-ösztöndíjas fiatal alkotók tárlatát

2023. augusztus 06.

Az újonnan létrejött YBL6 Művészeti Térben, a Várkert Bazárban nyitották meg a Derkovits Gyula-ösztöndíjas fiatal alkotók tárlatát pénteken.

    A megnyitón Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, az ösztöndíj lehetőséget biztosít a tehetséges fiatal művészeknek.
    Vitályos Eszter a DERKÓ '22 című, 2022. évi beszámoló kiállítás megnyitóján hangsúlyozta, Derkovits Gyula esetében, tragikus sorsa ellenére a 20. századi képzőművészet kiemelkedő alakjáról beszélünk, épp ezért nagyon fontos a pályájuk elején álló művészek támogatása.
    Kiemelte, lehet úgy is fogalmazni, a DERKÓ egyfajta csoda, hozzátéve, hogy a programban résztvevő fiatal művészek számos kortárs művészeti rezidenciaprogramban vesznek részt, valamint a műkereskedelem szereplői is figyelik őket, mutatva, hogy a DERKÓ egyfajta minőségi jelző is, egyfajta branddé vált.
    Papp Gábor, a Várkapitányság turisztikai és rendezvényigazgatója az ünnepélyes megnyitón kiemelte, hogy az újonnan létrejött YBL6 emléket kíván állítani a 19. századi Magyarország és egyben a Várkert Bazár kimagasló építészének, Ybl Miklósnak. Hangsúlyozta emellett, hogy az épületegyüttest nemcsak iparművészeti csodák díszítik, hanem jelentős művészek is kötődnek hozzá. 1884-ben nyitott itt műtermet Strobl Alajos szobrászművész, majd 1893-ban a műtermét jóbarátja, Fadrusz János szobrászművész kapta meg. A Várkert Bazárban kapott helyet a Magyar Történeti Képcsarnok, 1888 és 1918 között pedig itt működött a Magyar Királyi Női Festőiskola olyan festőművészek vezetésével, mint Lotz Károly.
    Hozzátette, hogy a 21. századi látogatói igényeket kielégítő helyszínnel új fejezet kezdődik a Várkert Bazár kiállítási programjában. Egy művészeti fókuszú, időszaki kiállításokat bemutató kiállítási- és rendezvényhelyszín jött létre, amely kávézóval és információs szolgáltatásokkal is várja majd a megújuló Budavári Palotanegyed látogatóit.
    A kiállítást Rockenbauer Zoltán művészettörténész nyitotta meg, ünnepi beszédében kiemelte, hogy a tárlatot a sokszínűség jellemzi, festmények és szobrok mellett nagyméretű grafikák és interaktív installációk is megtalálhatók a kiállításon. A művészettörténész megemlítette a ma divatos témák közül a mesterséges intelligencia lassan mindennapos jelenlétét, hozzátéve, hogy a digitális technológiák legújabb eszközei innovatív formát és megjelenést adnak a művészeti koncepcióknak, számos esetben pedig művészeti kutatások, konceptuális innovációk társulnak hozzájuk. Mint fogalmazott, a fiatal művészek a legaktuálisabb társadalmi eseményekre, környezetvédelmi aspektusokra, egzisztenciális létkérdésekre és a női minőségek megjelenítésére is reflektálnak.
    A Petőfi Kulturális Ügynökség és a Várkapitányság együttműködésében megvalósuló tárlaton a 35 év alatti, kiemelkedő tehetségű művészek számára kiírt ösztöndíjban részesülő alkotók tavalyi munkáit mutatják be. Az ösztöndíj keretében 26 alkotó kap támogatást, legfeljebb három éven keresztül mind anyagi, mind pedig szakmai szempontból.
    Az YBL6 Művészeti Tér a Várkert Bazár új helyszíne, amely innovatív és korszerű kialakításával a hazai képzőművészetnek kínál kiállítási lehetőséget a megújuló Budavári Palotanegyedben, az első, itt rendezett tárlat a Derkovits Gyula-ösztöndíj fiatal képzőművészeinek bemutatkozó kiállítása.
    A szeptember 20-ig látogatható tárlaton megtekinthetők Antal István, Bánkúti Gergő, Bernáth Dániel, Éles Lóránt, Gallai Judit Ágnes, Gáspár Szilárd, Horesnyi Bálint, Jagicza Patrícia Linda, Kazi Roland, Kiss Adrian Alexandru, Kótai-Gulyás Andrea Katalin, Körei Sándor, Lázár Kristóf, Páll Tamás Ádám, Révész Anna, Rózsa Luca Sára, Süveges Rita, Szabó Franciska, Stohl Alíz, Szabó Kristóf, Szabó Menyhért, Takács Ádám, Üveges Mónika, Szilágyi Péter Antal és Varga Ádám művei, a kiállítás kurátora Sipos Tünde művészettörténész.
    A Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjat 1955-ben alapította meg az akkori Művelődési és Közoktatási Minisztérium azzal a céllal, hogy anyagi és szakmai támogatást nyújtson a 35 év alatti, kiemelkedő tehetségű művészeknek. Ma a rendkívül rangos elismerést minden évben 26-an kaphatják meg, egy alkotó pedig legfeljebb háromszor nyerheti el. A pályázatokat minden évben egy tíz főből álló szakértői kuratórium bírálja el.
    A legutóbb meghirdetett Derkovits-ösztöndíj pályázati kiírására több mint 180 művész jelentkezett. Többségük kiemelkedő hazai művészeti felsőoktatási intézményekben, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végezte tanulmányait.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO