Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Az amerikai Swans zenekar újra Budapesten játszik

2023. október 24.

Újra a magyar fővárosban lép fel a Swans. A nyolcvanas évek New York-i underground/no wave színterének kultikus formációja november 4-én szombaton az Akvárium Klubban ad koncertet.

    A csapat legutóbb hét éve járt Budapesten, ezúttal idén nyáron megjelent tizenhatodik lemezét, a The Beggart mutatja be - tette közzé a szervező Fekete Zaj Fesztivál.
    A Swanst Michael Gira (gitár, ének) alapította 1982-ben, napjainkra egyedül ő maradt a negyven évvel ezelőtti felállásból, miközben a csapatban több tucatnyian fordultak meg az évtizedek során.
    A Swans 1997-ig a New York-i no wave színtér meghatározó szereplője volt, akkori albumai közül kiemelkedik a Children of God (1987), valamint a White Light from the Mouth of Infinity (1991). A posztpunk csapat meghatározó hatást gyakorolt az utána következő amerikai zenészgenerációra.
    Tizenhárom éven át a Swans tagja volt Michael Gira akkori párja, a kísérletező kedvéről és meghökkentő énekstílusáról elhíresült énekesnő, Jarboe is, aki később szólóban többször is fellépett Budapesten.
    A zenekarvezető 1997-ben feloszlatta a Swanst, és előbb Angels of Light néven alakított új formációt, majd szólóalbumokat készített. Aztán 2010-ben úgy döntött, aktivizálja a Swanst, a régi társ, Norman Westberg gitáros mellett ismét új tagokkal kiegészülve, és a gyökerektől eltérő, friss zenei alapokra és koncepcióra helyezi a hangsúlyt. A zene progresszívebb, keményebb lett, mint korábban.
    A Swans legutóbb 2016-ban lépett fel Budapesten (az A38-on), és 2020-ban tért volna vissza a Leaving Meaning lemezzel, de az a koncert a koronavírus-járvány miatt elmaradt. A nyáron megjelent új, sorrendben tizenhatodik Swans-stúdióalbum, a The Beggar dupla anyag; a második lemezen egy 43 perces dal, a The Beggar Lover (Three) is szerepel.
    "A járvány miatt törölték az előző Swans-album turnéit. A hirtelen jött kényszerű elszigeteltség összezavarta az embereket, ezért úgy döntöttem, új dalokat írok. A számok viszonylag könnyen jöttek, viszont a helyzet miatt megfordult bennem, hogy talán ezek lesznek az utolsó szerzeményeim. Amikor Berlinbe mentünk felvenni a lemezt, olyan érzésem volt, mint amikor az Óz, a csodák csodájában a film fekete-fehérről színesre változik" - idézte Michael Girát a menedzsment egy korábbi közleménye.
    November 4-én az Akvárium Klub NagyHall-jában az egykori Swans-gitáros, Norman Westberg játszik volt zenekara előtt szólóban.
    A Swans jelenlegi tagjai: Michael Gira (gitár, ének, billentyűs hangszerek), Dana Schechter (gitár, billentyűs hangszerek, basszusgitár), Christoph Hahn (gitár), Chris Pravdica (basszusgitár), Larry Mullins (dob, mellotron, ütőhangszerek) és Phil Puelo (dob).

 

 

 

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO