Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Az állampolgár már a mozikban

2017. január 31.

Vranik Roland Az állampolgár c. új játékfilmje megrázó szerelmi- és menekülttörténet, amely amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés nehézségeit. Január 26-tól a mozikban!

„Bár a történelemben Magyarország átjáróházként van elkönyvelve, az én életemben ide sehonnan nem jött senki. Párizs, London, Amszterdam tele vannak bevándorlókkal, különböző státuszú menekültekkel, de mi azonnal kikészültünk, amikor egyszer megtelt a Keleti. Egészen biztos voltam benne, hogy mi magyarok annyira borzalmasan előítéletesek vagyunk, hogy ezek a szerencsétlenek semmiképp nem szeretnének hosszú távon Magyarországon maradni. Ennek a szellemében interjúztam az utcán a szembejövő menekültekkel. Megállítottam őket a Blahán, a Keletiben, az Üllői úton a járdán, és akkor egyszer csak kiderült, hogy nem értik a sztrereotípiáimat a magyarokról. Hiába provokáltam őket, hogy így a skinheadek, úgy a verekedés, meg intolerancia, mindegyik azt válaszolta, hogy neki kifejezetten nagyon jók az itteni tapasztalatai, élményei és én tévedésben élek, mert a magyarok befogadó és roppant segítőkész emberek. Akkor aztán végleg eldőlt bennem, hogy erről a témáról szeretnék filmet készíteni.” – idézi fel a kezdeteket Vranik Roland rendező. – „Míg egyénileg mi magyarok kedvesek és segítőkészek vagyunk, az állam nem tud együttműködni az idegenekkel, a bürokrácia hatalmas és kiismerhetetlen. Nincs hagyománya, hogy mit kéne kezdenünk egy menekülttel, vajon hogyan integráljuk a társadalomba, hiszen eddig soha nem csináltunk ilyet.”

Az állampolgár (filmelőzetes itt) radikálisan különbözik az eddigi menekültfilmektől, ez a film egy szerelmi dráma, amely két menekült egymás iránti szolidaritásán és egy szerelmen keresztül szembesít az önmagunkhoz való hűség, a befogadás, a szabad választás, a szabadság kérdéseivel. A rendező három éven át dolgozott a filmterven, alaposan körbejárta a menekült kérdést: szakértőkkel konzultált, alapítványokhoz járt, táborokba látogatott el, menekültekkel ismerkedett, a végeredmény azonban mégsem egy menekültfilm lett, hanem egy menekültekről szóló szerelmes film. Az állampolgár három főszereplője – Dr. Cake-Baly Marcelo,  Arghavan Shekari, Máhr Ágnes – más-más kultúrából érkezett, a bőrszínük is más, de itt élnek mellettünk Magyarországon. A guineai származású, közgazdászból budapesti villamosvezetővé vált hatvanas férfi, a gyönyőrű, fiatal, iráni jógaoktató óvónő és a miskolci színésznő.

Főszerepben

Az állampolgár címszerepét Dr. Cake-Baly Marcelo alakítja, aki a rendszerváltás előtt, egy törzsi társadalomból, Bissau-Guineából, a polgárháború elől menekült Magyarországra. Az egyetem elvégzése után közgazdász lett, magyar nőt vett feleségül, családot alapított, ma forgalomirányítóként, villamosvezetőként dolgozik Budapesten. Szerepe szerint az ötvenes évei végén járó afrikai Wilsont alakítja, aki politikai menekültként él Magyarországon. Évek óta biztonsági őrként dolgozik, és legfőbb célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, ehhez azonban le kell tennie az alkotmányos alapismeretek vizsgát, melyen folyamatosan megbukik.

Az állampolgár (12)
magyar nagyjátékfilm
109 perc

Rendező: Vranik Roland
Forgatókönyv: Szabó Iván, Vranik Roland
Operatőr: Juhász Imre
Vágó: Makk Lili
Dramaturg: Kovács Kristóf
Látványtervező: Bagyarik Endre
Zene: Kalotás Csaba, Vranik Krisztián
Főszereplők: Dr. Cake-Baly Marcelo, Arghavan Shekari, Máhr Ágnes

Producer: Fehér Károly
Gyártó cég: Popfilm
Forgalmazó: Mozinet
12 éven aluliak számára nem ajánlott

 

 

Vissza Még több hír
 
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO