Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

ArtPiknik Cered: nógrádi egynapos művészeti fesztivál kortárs képzőművészettel, zenével, színházzal

2023. augusztus 03.

Augusztus 12-én egynapos művészeti fesztivállal zárul a 28. alkalommal megrendezett ArtColony Cered művésztelep. Az ArtPiknik Cered eseményen 4 helyszínen, 8 országból érkező 30 művész munkáit mutatják be gazdag kulturális programmal kísérve. Kiállításokkal, koncertekkel, színházi előadással, valamint gasztronómiai és gyerek programokkal várják az érdeklődőket.

    A nemzetközi művésztelep idei témája a TABU fogalmának egyéni és közösségi feldolgozása, amelyben hazai és külföldi kortárs művészeti ágak jeles képviselői vesznek részt. 8 országból 30 művész enged bepillantást művészeti alkotásaikon keresztül a “TABU” sokrétű jelentésébe. A meghívottak között szobrász, grafikus, médiaművész, irodalmár, performansz művész és festő is található.

Cered, a művészfalu

    A kortárs művekben a művésztelep helyszíne, Cered falu is kiemelt szerepet kap, hiszen az itt fellelhető tárgyak, személyek és az atmoszféra is alakítja az alkotásokat. “Már 28 éve azon dolgozunk, hogy Cered művészfaluvá váljon. Ennek a folyamatnak az egyik fontos állomása, hogy idén új helyszínt avatunk. Az ArtComplex létrehozásával arra vállalkoztunk, hogy egy egykori TSZ irodát művészeti központtá alakítsunk át, ahol nem csak alkotói tereket hozunk létre, de a szocializmus hatását, a falun hagyott jegyeit is dokumentáljuk, ezzel pedig egy országosan egyedülálló létesítményt hívunk életre” - mondta Fürjesi Csaba művészeti vezető. A kéthetes művésztelep első hetében szobrászok, a másodikon  grafikusművészek vendégeskednek Cereden és birtokba veszik a nemzetközi szinten is jelentős felszereltségűnek számító grafikai műhelyt.

 ArtPiknik Cered

    A korábbi években már megszokott módon a művésztelep alkotó-heteinek ünnepi lezárásaként augusztus 12-én ArtPiknik Cered néven egynapos kortárs művészeti fesztivált szerveznek a faluban. A látogatóknak lehetőségük lesz a műtárgyak megtekintése mellett egyéni tárlatvezetésen is részt venni, ahol a művészek személyesen vezetik körbe az érdeklődőket és mesélnek az alkotásokról.

Koncert, színház, gasztronómia

    A kiállítások mellett Petruska András, A Dal 2016 döntőse is szóló koncertet ad, a jazz rajongókat pedig a Nagy János Trió szórakoztatja Tóth Sándor szaxofonos vendégszereplésével. A kulturális programok sora este színházi élménnyel zárul, Pokorny Lia és Ötvös András főszereplésével a Válótársas c. előadás lesz látható a szabadtéri Rönkszínházban. Az improvizációra épülő egyedi előadásba a színészek a művésztelep idei témáját, a TABU-t is feldolgozzák párkapcsolati szempontból. Ezzel mintegy keretbe foglalják a téma köré épülő, műfajokon átívelő kortárs művészeti elgondolást. A kertben egész nap a helyi hagyományos palóc konyhával ismerkedhetnek meg a látogatók: falusi ínyencségek, látvány sütés, slow-food és mátraaljai borok is lesznek. A gyerekeket izgalmas kézműves programokkal várják.

 

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO