Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Art Market - Kortárs művészeti vásár négy kontinens száz kiállítójával

2023. október 18.

Négy kontinens harminc országából mintegy száz művészeti galéria, intézmény és egyéb kiállító mutatkozik be csütörtöktől vasárnapig a Bálna Budapest épületében a 13. Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásáron (AMB), amelyhez Inside Art néven művészeti és műtárgypiaci konferencia is csatlakozik.

    Az Art Market Budapest messze túlmutat egy művészeti vásáron, kultúra- és szemléletformáló platform kíván lenni, amely olyan témákra hívja fel a figyelmet, mint a kortárs roma művészet, a design és a képzőművészet kapcsolata, a kultúra fenntarthatósága vagy a vizuális kultúra a digitális korban - közölte a programsorozat szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az AMB alapító igazgatója.
    Ledényi Attila elmondása szerint az Art Market jelentősége más szempontból is átlépi a képző- és fotóművészet határait. A nemzetközi kimutatások szerint ugyanis a felső kategóriás utazóközönség számára a színvonalas kulturális kínálat az egyik legnagyobb vonzerő, az AMB és kísérőrendezvényei így Budapest turisztikai vonzerejéhez is hozzájárulnak.
    A vásárigazgató kiemelte az erős távol-keleti jelenlétet - egyaránt érkeztek galériák Dél-Koreából, Kínából és Japánból -, és az olyan, fontos művészeti piacokat képviselő kiállítókat, mint Dél-Amerika, Dél-Afrika vagy az Egyesült Államok.
    A kiállítók közel fele azonban Magyarországot képviseli, standjaikon több mint 300 magyar művész kap bemutatkozási lehetőséget, nemzetközi környezetben - hangsúlyozta.
    A legnagyobb kiállítási standokat idén a magyar acb és Erdész Galéria, a román Jecza, a német M Beck és Art Affair és a kolumbiai Adrian Ibanez Galéria fogja belakni - jegyezte meg.
    Ledényi Attila elmondása szerint Magyarország számára a nemzetközi kulturális térben a fotóművészet jelenti az egyik legfontosabb kitörési felületet, mind a nagy, klasszikus fotográfusok, mind a feltörekvő, fiatal művészek tekintetében.
    Ezért is jött létre néhány éve az AMB fotóművészeti szekciójaként az Art Photo Budapest, a régió egyetlen fotóművészeti vására - fűzte hozzá.
    Mint elmondta, az AMB idén nem egy díszvendég ország művészeti szcénáját, hanem a kortárs roma képzőművészetet helyezi a fókuszba: a SHUKAR.T nemzetközi roma művészeti fesztivál a Bálnában és külső helyszíneken is színes programokkal várja a közönséget.
    Ledényi Attila a vásár kínálatából kiemelte a Godot Galéria központi helyen felállított standját, amelyet idén az egyik legegyedibb hangú kortárs magyar festőnek, Bukta Imrének szentelnek.
    Mint hozzátette, az AMB közösségi tereiben többfelé felbukkannak Majoros Áron szobrai, felhívta a figyelmet továbbá az egyik legjelentősebb kortárs magyar fotóművész, Robitz Anikó munkáira, amelyekkel a Photon Vienna standján találkozhat a közönség.
    Ledényi Attila kiemelte az AMB társrendezvényeit is: a 360 Design Budapest a régió legjelentősebb designipari seregszemléje, a Liszt Ünnep pedig Európa egyik legizgalmasabb kortárs művészeti fesztiválja - fogalmazott.
    Forintos-Szűcs Anita, a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) vezérigazgató-helyettese közölte, a 360 Design Budapest az idei évtől új helyszínen, az Adria-palota épületében látható, hatvan formatervező, képző- és iparművész munkáival.
    A rendezvényen több mint 200 alkotással találkozhat a közönség, bemutatkozik 15 regionális márka és 14 feltörekvő tervező, az érdeklődőket pedig tárlatvezetések, szakmai beszélgetések is várják.
    Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója elmondta, a Liszt Ünnep három évvel ezelőtt indult, azzal a céllal, hogy zenetörténeti jelentőségű bemutatók, legendás előadók és kortárs produkciók segítségével hozza közel a mai közönséghez Liszt Ferenc örökségét.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO