Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Árpa Karolina festőművész egyéni tárlattal jelentkezik „Even in the darkest darkness there is light” címmel

2024. április 16.

Árpa Karolina festőművész egyéni tárlattal jelentkezik: “Even in the darkest darkness there is light” című bemutatkozó tárlatán gazdag képzeletének és az elmúlt három évben kiteljesedett grafikai és festészettechnikai tevékenységének felfedezésére invitálja a nézőt 2024. május 15-31. között, a K6 Galéria Budapest kiállítótérben. 

    Bemutatásra kerülő munkái a merészség, a szabadság, az ösztönösség, a megszállottság felfokozott, mindent elsöprő erejét hirdetik. Árpa arra törekszik, hogy vizuális korlenyomatot teremtsen: a színekről való lemondás egy tudatos döntés eredményeként jelent meg 2021-ben művészetében, a szülőhazájában, Ukrajnában jelenleg folyó eseményekre adott reakcióként. Fekete monokróm festményeiben a tónusok változatossága a remény metaforájaként jelenik meg, jelezve, hogy még a legmélyebb sötétségben is jelen van a fény.

    A 2024. május 15-31. között, a K6 Galéria Budapest kiállítótérben bemutatásra kerülő tíz nagyméretű papírmunka és két különleges objekt a merészség, a szabadság, az ösztönösség, a megszállottság felfokozott, mindent elsöprő erejét hirdetik. Árpa arra törekszik, hogy vizuális korlenyomatot teremtsen: egyensúlyt a jelen korszak linearitásának elvesztése és az emberi lélek mélyének válaszreakciója között. A színekről való lemondás egy tudatos döntés eredményeként jelent meg 2021-ben Árpa művészetében, a szülőhazájában, Ukrajnában jelenleg folyó eseményekre adott reakcióként. A színektől megfosztott, a semmiben lebegő, perspektíva és kapaszkodók nélküli világ ábrázolása 2021-ben a háború előszelét hirdette képein. Fekete monokróm festményein a tónusok változatossága a remény metaforájaként jelenik meg, jelezve, hogy még a legmélyebb sötétségben is jelen van a fény.

      A make-up artistként komoly nemzetközi karriert befutott alkotó a legnagyobb világmárkákkal és szupermodellekkel dolgozott együtt. Emellett számos ikonikus magyar film sminkmestere volt, így a Curtiz c. filmé is, amely a Magyar Filmdíj “Legjobb smink-tévéfilm” címet nyerte el.

      Árpa 2018 óta Velencében kutatta és emelte mesteri szintre az akvarell technikai jellegzetességeit: a víz, a festékek, az ecsetek és a papír különleges kapcsolódásainak lehetőségeit. Ábrázoló művészete egyéni karakterrel telítődött, és gyönyörűen rétegzett fátyolos felületekben vagy organikus alakzatokban teljesedett ki. Később, a konkrét formák kivonásával egyre monokrómabbá váltak kavargó motívumai. Az informel terek közepén hol lágyabb, hol strukturáltabb formákba rendeződő, nem referenciális alakzatok egy vizuális illúzióban csúcsosodnak ki, a mikro és makro, valós és nem evilági dimenziók között egyensúlyozva. 

     Árpa minden dimenzióban komfortosan mozog, az egészen aprótól a monumentálisig. Gyakorlatát elsősorban a természet alapos megfigyelése jellemzi. Gyönyörűen kreált formái folynak, áramlanak, mozognak és elfoglalják a képzelet terét. Képei egyszerre turbulensek és nyugodtak, excentrikusak és befelé figyelők, egyszerre vezetnek egy párhuzamos fantasztikus világba és mutatnak rá a valóság részleteiben rejlő drámára és szépségre. 

Művészetében a festészet technikai folyamatai foglalkoztatják: a festék és a belőle kirajzolódó precíz, finom formák irányíthatatlansága, a véletlenben rejlő lehetőség. Művei egyfelől egyértelműen tanúskodnak keletkezési folyamatukról, másfelől azonban pontosan ezt leplezik. Egyszerre hívnak közeli szemlélődésre és az absztrakció értelmezésére. A megjósolhatatlan, a spontán, az expresszív ugyanúgy része az alkotói folyamatnak, mint annak tudatos alakítása, jól megfogalmazott pozicionálása. A fekete-fehér munkákban megjelenő kettősség, az ellentétekre építő tudatos alkotói döntés, a színek, valamint a motívumokban felsejlő ismerős jelenségek (a légnemű füst, az áramló víz) a női princípium, a női mágia, a tudatalatti, a pszichikus erők sötét, misztikus oldala, az emberi elme dimenziónak jelentéstörténeti tartományai felé nyitnak utat. Árpa most bemutatott munkáiban a fény és a fény hiányának kölcsönhatására összpontosít, a kettősséget helyezve a középpontba. A kiállítás kurátora: Sárvári Zita. További információ itt olvasható.

 

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO