Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

A zene és a gép a vezérfonala az idei Music Hungary-nek

2023. szeptember 05.

Immár tizenegyedik alkalommal szervezik meg a Music Hungary Konferencia & Showcase-t. A rendezvény idei vezérfonala a zene és a gép, november 7-től 9-ig Veszprémben mintegy harminc zenekar ad koncertet, szakmai díjakat is átadnak.

    "A Music Hungary a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekttel együttműködésben valósul meg. A rendezvényhez szakmai konferencia kapcsolódik, két estén át egy showcase fesztiválon feltörekvő zenekarok lépnek fel három helyszínen a városban" - mondta Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke.
    A kétnapos showcase fesztivál fellépői (a kiválasztó zsűrizés folyamata még zajlik) közül a pop és az elektronikus zene képviselői az Expresszó színpadon, a Teremben a rock- és a gitárzene művelői, a Papírkutya helyszínen pedig az akusztikus produkciók (dzsessz és népzene) adnak koncertet.
    A veszprémi Hangvillában zajló konferencia programjának kurátora, Márton András zenész kitért arra, hogy a rendezvény fókusztémáját a MI és a TI, avagy a Mesterséges Intelligencia és a Természetes Intelligencia zeneipari kapcsolódása adja. "A téma szakértői arról fognak beszélni, mi lehet a haszna a mesterséges intelligenciának, és mik a túlzott elvárások".
    A több külföldi meghívottal tervezett konferencia témái között szerepelnek a koncertszervezéssel, a szerzői jog változásával, kapcsolatos kérdések, utóbbi vonatkozásában megvitatják például, érdemes-e új modelleket figyelembe venni az Artisjus, a hazai szerzői jogi egyesület működésében. Téma lesz a nemzetközi színtéren az elmúlt években gyakorivá vált repertoár-felvásárlások ügye is, annak magyarországi helyzete, lehetőségei, jogi szabályozása.
    Márton András elmondta, hogy beszámolókat hallgatnak meg az online zenei médiumok használatának hazai szokásairól, a zene és a természettudomány összekapcsolódásáról ifj. Kurtág György, valamint a Panta Rhei zenekar egykori két tagja, Szalay András mérnök és Szalay Sándor asztrofizikus részvételével beszélgetnek. Ifj. Kurtág György közösségi improvizációs projektet is hoz a Music Hungary-ra.
    A fesztiválon (november 8-án) immár másodszor adják át a tavaly alapított Music Hungary-díjat, ismét nyolc kategóriában, egy szakmai bizottság döntése alapján. Ezzel a díjjal ismerik el a legjobb zeneszakmai háttérteljesítményt, az év magyar zenei produkcióját, a legjobb vizuális teljesítményt, a leginnovatívabb zeneipari újítást, a legjobb egyéni szakmai teljesítményt, ezen felül kitüntetik a zeneiparral foglalkozó újságírókat, a hasznos társadalmi kezdeményezéseket, továbbá a zene és más művészeti ágak vagy akár a tudomány érintkezési pontjaiban létrejött produkciókat is.

 

 

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO