Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

A rosé legyen Veled!

2019. május 02.

A csillagászok szerint a nyári napforduló június második felében jön csak el, de a rosé-rajongóknak nem kell addig várniuk. A Rosalia Fesztivál május utolsó estéjén belecsap a nyárba: újra pezsegni fog a Liget, zizegnek a szívek, rózsaszínben látjuk a világot, és három napig csak örülünk egymásnak, az ittnek és a mostnak.

Idén nyolcadik alkalommal köszöntjük a nyarat rosékkal, pezsgőkkel, finom borokkal, ínyenc gasztronómiával, koncertekkel, családi programokkal Budapest legnagyobb szezonnyitó borfesztiválján. Több mint 60 borász borai mellett a trendi street food ételek legfrissebb kínálata is bemutatkozik. A T-Systems színpadon minden este koncert és éjszakába nyúló buli szórakoztatja a borozókat: fellép többek között az Aurevoir, Mary Popkids, Bágyi Balázs Quartet, Peet Project, Animal Cannibals, a Parno Graszt és a kihagyhatatlan DJ Juhász Laci. Vasárnap izgalmas és fiatalos folklór program várja az érdeklődőket.

Az idei Rosalia újdonságaként bemutatkozik a kovászos kenyér, emellett sok mindent megtudhatunk a vak társaink sajátos életéről is. A Liget Bora választással segítséget adunk az örök kérdés eldöntéséhez: melyik legyen idén nyáron a kedvenc rosém?

Borok, buborékok

A borászok a legfrissebb rosé boraikkal készülnek, de természetesen a habzóborok és pezsgők szerelmesei is megtalálják majd idei kedvenceiket. A teljesség kedvéért pedig számtalan fehér- és vörösbor is kóstolható lesz. A Rosalia idén új, menő poharakkal is készül: új grafikákkal és szlogenekkel, illetve pároknak szóló poharakkal, melyek akár elővételben is megvásárolhatók.

Színvonalas, fancy gasztronómia

A gasztronómiai kínálat a színvonalas és trendi streetfood jegyében vonultat fel új és már évek óta fellelhető finomságokat: az Ami Burger hamburgerei a legfinomabbak messzeföldön, természetesen kiváló minőségű alapanyagokból, a sokak által kedvelt Pizza Me is ott lesz hagyományos olasz pizzáival, a Gléda vendéglő champagne pezsgőkhöz komponál különböző érlelésű sonkákat és sajtokat, emellett különleges kolbászokkal, lecsós tarjával és tépett kacsa burgerrel is készül. A Pola Pola a balkán frissen, faszénen grillezett ízeit hozza el, az Országkonyha pedig füstölt lazacot is kínál; a Low Cost Gourmet Trailer a közkedvelt tócsnik újragondolt világával érkezik, de nem maradhat el a Szittya Buci és a Szega sajtválogatásai sem. Az édesszájúak a Bolka Bonbon, a Vitéz Kürtős rendhagyó és friss portékáiból válogathatnak, de sok féle rétes is készül a Rosalián.

Zene, tánc, őrült buli

A Rosalia T-Systems színpada idén is gazdag zenei kínálattal készül, igazi nyáreleji borozgatós és egyben bulizós hangulat szórakoztatja a vendégeket. Május 31-én, pénteken 16 órától „Az Év Fiatal Jazz-zenésze” tehetségkutató verseny egyik győztesének zenekara, a Hász Eszter Quintet kezdi a Rosalia műsorát. Őket követi 18.30-tól az Aurevoir zenekar. A zsámbéki fiatalokból álló csapat sokszínű stílusban játszik: zenéjüket az angolszász beat-folk, a Kárpát-medence népzenéje, ír és balkáni dallamok jellemzik.Este 22.30 perctől a Mary Popkids következik. A soul, funky és elektronikus elemeket is felvonultató zenekar az utóbbi években Magyarország összes nagyobb fesztiválján és klubjában megfordult már. Az esti éjfélig tartó nagy buli műsorát DJ Juhász Laci szerkeszti: a közönségtől függően bármi előfordulhat: hiphop, rnb, house, dnb, rock vagy akár dubstep. A szombat ismét jazz hangulattal indul, 14 órától a Sebestyén Patik Sextet lép színpadra. Az együttes oszlopos tagja Stummer Márton, aki „Az Év Fiatal Jazz-zenésze” tehetségkutató verseny egyik győztese volt. Utánuk következik Bágyi Balázs Quartet Pocsai Kriszta közreműködésével. A dobos-zeneszerző Bágyi Balázs a magyar jazz-élet egyik meghatározó, külföldön is rendszeresen koncertező művésze, különleges, melodikus dobolási stílusa komplex zenei élményt nyújt. 18 órától a Peet Projekt kínál különleges, felejthetetlen műsort. A nemzetközileg elismert, rendkívül fiatalos és dallamos zenét játszó együttes különlegessége, hogy a funky és pop alapú, némi jazzel fűszerezett hangulatban a zenekar frontembere, Ferencz Péter “Peet” által prezentált hegedűjáték egyenrangú szerepet kap a szaxofonnal és egyéb szólóhangszerekkel. 20.30-tól kezdődik az este nagy koncertje: fellép a 30 éve alakult, több generáció által is kedvelt Animal Cannibals, az egyik legnagyobb hatású magyar rap/hip-hop csapat, akit a stílus egyik magyarországi előfutáraként is szoktak nevezni. 22 órától ismét DJ Juhász Laci keveri a zenét. A vasárnapot a népzene és a folklór határozza meg, a megszokottól eltérően nagyon vidám és fiatalos stílusban. Kora délután kezdődik a varázslat: a Magyar Zene Háza gyerekeknek szóló műsorral készül, majd a Vadrózsák Néptáncegyüttes lép fel, akiket élő zenekar kísér. Az együttes Sobri felejthetetlen legendáját mesélik el. Az este nagy fellépője a lüktető, érzelmes és autentikus cigány zenét játszó Parno Graszt. A Paszab faluból érkező zenekar alapfelállása szűken tíz tag, de van, amikor táncosokkal együtt harmincan is a színpadon állnak. Úgy magyarul, mint romani nyelven énekelnek, egy dalban is cserélik vagy egyszerre használják mindkét nyelvet.

Programok gyerekeknek, gyerekekkel

A Rosalia egy igazi családi program, ahol a kisebb és nagyobb gyerekek is találnak maguknak aktív, kreatív, szórakoztató elfoglaltságot. A Liget Budapest Projekt a Szépművészeti Múzeummal és a Magyar Zene Házával közösen számos izgalmas gyerek- és családbarát programmal érkezik a fesztiválra. Amíg a szülők a borokat kóstolják, addig a kisebbek a Liget sátorban kézműves és művészeti foglalkozásokon vehetnek részt, versenyeken próbálhatják ki magukat. A Szépművészeti Múzeum állandó kiállításához kapcsolódó kézműves foglalkozás keretében a kicsik is felfedezhetik a bennük rejlő művészt. A Hangszersimogató keretében Nemzetközi és magyar népi hangszereket mutatnak be a sátorban, melyek szabadon kipróbálhatók és „simogathatók”. A hangszerkészítő workshop egy sejtelmes és rejtelmes kézműves foglalkozás, ahol egyszerű hangszereket készíthetnek el, és vihetnek haza a gyerekek. Lesz meseóra, amibe lehet, hogy még apát is bevonjuk. A fesztivál teljes ideje alatt a gyerekek kipróbálhatják, milyen kisautóval és kerékpárral közlekedni. A ŠKODA KRESZ Parkban felállított közlekedési táblák és kisautók mókás, de biztonságos szórakozást nyújtanak a kicsiknek. A gyerekek szabadon használhatják a mini járgányokat és kerékpárokat, amíg szüleik megismerhetik az új ŠKODA SCALA-t. A Rosalia alatt a Városliget hatalmas füves területei, focipályái, bmx és roller pályája, játszóterei nyújtanak teljes kikapcsolódást a családok számára.

Liszt + víz + só = kenyér

Nem kétség, hogy rohanó, modern világunkban egyre nagyobb értéke van a hagyománynak, legyen szó kultúráról, elfeledett szakmákról vagy épp a gasztronómiáról. A bor és a kenyér szakrális kapcsolata máig életünk szerves része, gondoljunk csak legfontosabb ünnepeinkre, hagyományainkra, még ha manapság kicsit modernebb köntösbe is öltöztettük őket. Ha bor, akkor csak a jó, minőségi bor jöhet szóba, miért nem jelentkezik ezirányú igényünk mindennapi kenyerünk iránt is? A Rosalia Fesztivál szívügye lett a jó minőségű, hagyományos módon készült kovászos kenyér népszerűsítése, melyet idén a KovászLabor testesít meg, egy olyan szakmai közösség, amely összefogja mindazokat, akik visszahozzák hétköznapjainkba az igazi kenyér ízét. Elhivatott pékek, házipékek, molnárok és gazdák találkozási pontja, akik nap mint nap hozzájárulnak ahhoz, hogy minél több ember fogyaszthasson újra egészséges, természetes kovásszal készült kenyeret, amely nem csak ízében és összetevőiben, de élettani hatását tekintve is jelentősen különbözik az ipari pékárutól. Céljuk, hogy minél több ember találkozzon az igazi kenyérrel, megízlelje, belehabarodjon és megingathatatlanul élete részévé váljon a minőségi gabonából, élesztő nélkül készült, lassú erjesztésű kovászos kenyér. A Rosalián a KovászLabor tagjai külön standon vonultatják fel és kínálják kóstolásra saját készítésű kenyereiket: lesznek teljes kiőrlésűek, parasztkenyér jellegűek, rozsból, tönkölyből, alakorból, királybúzából készült veknik, cipók és baguettek, magokkal, aszalványokkal és fűszerekkel bolondítottak, természetesen egytől egyig mind kovásszal készülnek. Az Electrolux jóvoltából a kenyerek egy része a helyszínen is sül majd.

„Láss” csodát! Csukott szemmel a világ

A Rosalia idei rendhagyó programjai vak vagy alig látó társaink különös életére hívják fel a figyelmet. A borok szerelmeseként, de kevésbé szakavatott borkedvelőként is meglepődhetünk, hogy milyen lehet az egyik legtöbb információt adó érzékszervünk, a látásunk nélkül kóstolni, mennyire intenzíven érezhető egy-egy fajta bor sajátos ízvilága! A Láthatatlan Kiállítás standjánál a Rosalia teljes ideje alatt látássérültek szolgálják fel a borokat, lehetőség nyílik kötetlen beszélgetésre, megismerhetjük mindennapjaikat, valamint azokat a játékokat és eszközöket, melyeket nap, mint nap használnak. Igazi családi program, ahol a kicsik is kipróbálhatják a láthatatlan kóstolót, különböző üdítőkkel. Néhány hónapja nyolc sajátos nevelésű igényű, többségében súlyos fokban látássérült diákkal Európában elsőként elindult a sütőipari- és gyorspékségi munkás szakképzés a budapesti Vakok Iskolájában. Az iskola célja, hogy a hagyományos sütőipari eljárások mellett a tanulók megismerjék a kézműves pékáruk világát, a kovászolás technikáját is. A Rosalián vasárnap a KovászLabor standjánál személyesen is megismerhetjük a Pék Tanműhely diákjait, oktatóit, akik nem csak bemutatót tartanak a pékáruk formázásáról, készítéséről, de néhány fortélyt meg is tanítanak az érdeklődőknek. A Liget Budapest Projekt sátrába vasárnap kora délutánig a Kézzelfogható Alapítvány hoz vakokról szóló programokat. A Kézzelfogható Kiállítás érdekes szobrokkal érkezik, emellett vakok által bemutatott kosárfonással és agyagozással is próbálkozhatnak a gyerekek. Aki pedig sétálni szeretne egyet, annak regisztráció mellett lehetősége lesz látóként is meglátogatni a tavaly gyönyörűen felújított Vakok kertjét, ahol érdekes játékokat is ki lehet próbálni.

A Rosalia – Rosé és Pezsgő Liget nyitvatartása:

Május 31. péntek: 14-24 óra között
Június 1. szombat :11-24 óra között
Június 2. vasárnap: 11-21 óra között

Belépés: ingyenes

A borkóstoláshoz 1600 forintért kristály kóstolópohár vásárolandó. Aki elővételben, online vesz poharat, kedvezményesen juthat hozzá. A rendezvény fizetőeszköze az 500 forintért bérelhető és feltölthető Festipay fesztiválkártya, illetve ingyenesen használható az érintés nélküli MasterCard PayPass és VISA payWave bankkártya.

Tölts el egy szép májusi napot a városligeti fák árnyékában, beszélgess, borozgass, falatozz, élvezd a koncerteket és válaszd ki idei kedvenc rosédat, pezsgődet! A rosé legyen Veled!

Vissza Még több hír
 
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO