Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

A legédesebb délután

2016. október 25.

A Cadeau Bonbon Manufaktúra nemrég bemutatta első, saját fejlesztésű Grand Cru csokoládéit: egy ét- és egy tejcsokoládét. A kóstolóval egybekötött bemutató helyszíne a St. Andrea Wine & Gourmet Bár volt.

„Azzal, hogy elkészítettük első saját márkás csokoládéinkat, új szintre léptünk" – mondta Balogh László cukrászmester és csokoládékészítő, a Cadeau Bonbon Manufaktúra alapítója és vezetője. „Épp olyanok lettek, amilyennek elképzeltük a csokoládét, amely meghatároz minket. A tejcsokoládénkat erőteljes kakaóíz jellemzi, hiszen kakaótartalma rendkívül magas: 46%-os. Íze a karamellás tejet, az illatos vajas kekszet és a pirított mandulát idézi, és hosszantartó krémességgel zár. Az étcsokoládénk tulajdonképpen egy cuvée, mely mexikói, kubai és perui kakaóbabok házasításával készült. Fényes felület, eltörve pattanó hang, átható kakaó illat, kirobbanó gyümölcsös ízek jellemzik, maracuja, ananász, valamint citrusokra emlékeztető jegyekkel. A gyengéd, kíméletes pörkölésnek köszönhetően a keserű íz szépen lekerekedik a végén.” László a franciaországi OR NOIR™ program keretén belül készítette el a Grand Cru csokoládékat – abban a laboratóriumban, ahol a világ legjobb édességgyártói és cukrászai dolgoznak.

A Cadeau Bonbon Manufaktúra családi vállalkozásként több cukrászdát és csokoládézót is üzemeltet az országban, köztük van a patinás gyulai Százéves Cukrászda is, mely a város egyik leggyakrabban felkeresett ékköve, és a Kézműves Cukrászda, szintén Gyulán - ennek az emeletén működik a Cadeau csokoládéműhelye. Budapesten a Veres Pálné utca 8. szám alatt kóstolhatók Cadeau bonbonok és sütemények.  A csokoládéműhelyben mintegy 60 féle kézműves bonbon és több tucat táblás csokoládé készül, a Callebaut belga csokoládégyár különböző csokoládéiból. „Emellett került most ősszel piacra a saját márkás csokoládé, mely táblás csoki formában 100% növényi cellulózból készült vajpergamen borítást, tetszetős újrahasznosított papír köntöst és csinos rafia masnit kapott." – folytatja László. „Szintén a saját fejlesztésű Grand Cru csokoládékkal készülnek azok a bonbonok, melyek a limitált kiadású ’Csodaszarvas’ bonbonválogatásba kerülnek. 100 szem bonbont (köztük van a tavalyi évben az International Chocolate Awards versenyén aranyérmes ’Málna Mánia’) rejt a csodaszép doboz, melyből összesen 500 darab készül, s melynek neve László vadászat iránti szenvedélyét tükrözi."

A csokoládékóstoló László leánya, Boglárka iránymutatása mellett, valamint a St. Andrea étterem séfje, Barna Ádám fantasztikus őszi fogásaival vált teljessé. Kóstoltunk zellerkrém levest körtével, ropogós mogyoróval és egy mini véres hurka buktával, erdei gombás szarvas ragut pirított mogyoróval és burgonya espumával, valamint ízelítőt kaptunk a Csodaszarvas bonbonokból is. A kóstolósort a St. Andrea 2009-es Hangács borával készített étcsokoládés bonbonja, Kolonics Zoltán cukrászmester linzer kosárba töltött tejcsokoládés ganache desszertje, illetve Balogh László étcsokoládéból készült Dobos desszertje zárta.

Tanulság

Egy szürke, esős délutánon a csokoládékóstoló az egyik legjobb program, amit ember kitalálhat. A csokoládé tele van jótékony hatású antioxidánsokkal, hatására szervezetünk endorfin termelése megnő, így nem csoda, hogy egy falat finom csokoládé elmajszolása után derűsebbek, boldogabbak leszünk.

+Tipp

Irány Gyula városa!  Ott a több mint 600 éves gyulai vár, valamint a Gyulai Várfürdő, mely az egykori Almásy-kastély 8,5 hektáros természetvédelmi területté nyilvánított parkjában teljes napos kikapcsolódást ígér, illetve kötelező kör a Százéves Cukrászda meglátogatása. 1840-ben nyílt: itt kávézni és süteményezni felér egy időutazással.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO