Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

A héten indul a veszprémi Művészetek Háza programsorozata

2023. január 17.

Színes programokkal készül a veszprémi Művészetek Háza a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat esztendejére, közülük néhány már a megnyitó hetében is látogatható.

    Az intézmény az év folyamán ötven kiállítást, százhúsz művészetpedagógiai foglalkozást, előadást és tárlatvezetést, harminc workshopot szervez, valamint hét könyvet és katalógusokat jelentet meg. Ezen kívül megnyitja kapuit a Fixir médialabor és kiállítóhely, valamint egy közösségi térrel is gazdagodik a Művészetek Háza.
    Új darabokkal kibővítve látható ismét a Dubniczay-palota pincerendszerében a pecsétes és bélyeges téglagyűjtemény, a Tegularium, amely a római kortól a 20. század második feléig tartó időszakig mutatja be az építőanyag több évezredes múltját.
    A Balaton Retro - Reklám és propaganda az ideális nyaralás szolgálatában című válogatás a Balatont és az ahhoz szorosan kötődő életérzést mutatja be új szemszögből. A látogatók plakátokon, képeslapokon keresztül ismerhetik meg, hogyan csábították a Balatonhoz a pihenni vágyókat 1930 és 1988 között, a tárgyi emlékek pedig felidézik azt, hogy milyen volt az élet a tó partján. A kiállítás május 14-ig várja az érdeklődőket.
    A Csikász Galériában szerdától látható Várnai Gyula Egy másik állatöv című önálló, új művekből rendezett kiállítása. A február 19-ig nyitva tartó tárlat akusztikus és videóinstallációkat mutat be, amelyek a természet, az ember, az anyag és az idő viszonyát vizsgálják.
    A Glass Focus című kortárs nemzetközi üvegművészeti kiállításon George William Bell, Alexander Kirkeby, Pattantyús Gergely és Telegdi Balázs legújabb alkotásai láthatók január 19-től április 16-ig. A művek jelentős része Dániából érkezett, a több mint 40 alkotást Magyarországon most láthatja először a közönség.
    Két kiállítás is nyílik pénteken a Dubniczay-palotában. KULTUR.KONTAKT.KONKRET címmel lesz látható egy válogatás Carl-Jürgen Schroth gyűjteményéből. A több mint száz nemzetközi és német kortárs művet felvonultató kiállítás középpontjában európai és észak-amerikai konkrét, konstruktivista, minimalista és konceptuális alkotások kapnak helyet az 1950-től napjainkig terjedő időszakból.
    Szintén a Schroth-gyűjtemény részeként érkezik Magyarországra a CENTURY.idee bauhaus. Az iskola bezárásának 100. évfordulója apropóján a drj art projects kezdeményezésében 100 nemzetközi művészt kértek fel arra, hogy DIN A4 formátumban készítsék el személyes reflexiójukat. Mindkét tárlat március 5-ig látogatható.
    A Vass László gyűjtemény Strukturális harmóniák című válogatásában a 20. és 21. századi művészet vezető női alakjainak alkotásai kaptak helyet. A kiállítást január 20-től május 28-ig láthatják az érdeklődők.
    A VASS CIPŐTÁR - cipőtörténeti állandó kiállítás a klasszikus lábbelik bemutatásán keresztül enged betekintést a kiveszőben lévő mesterség titkaiba. A készítés fortélyait, a szakmai fogások apró mozzanatait bemutatva szemlélteti, hogyan készül el hagyományos technológiával a VASS CIPŐ. A tárlat május 20. és december 30. között lesz látható.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO