Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának jubileumi nagykoncertje

2023. október 10.

Erkel Ferenc vezényletével 1853. november 20-án rendezték meg a Magyar Nemzeti Múzeumban az első „philharmoniai hangversenyt”, mely a későbbi Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara 170 éves történetének első állomása volt. „BFTZ 170” címmel rendezi meg jubileumi nagykoncertjét a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara november 23-án a Müpában, 19:30-kor. Az esten Erkel, Dohnányi, Vajda Gergely és Dvořák művei csendülnek fel Madaras Gergely és Marco Comin vezényletével.

    Erkel Ferenc vezényletével 1853. november 20-án rendezték meg a Magyar Nemzeti Múzeumban az első „philharmoniai hangversenyt”, mely a későbbi Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara 170 éves történetének első állomása volt. A krónikások szerint ettől a naptól kezdve beszélhetünk hazánkban szimfonikus zenekari életről, hiszen Erkel mindjárt az első koncert alkalmával öt hangversenyből álló bérletet hirdetett, aminek köszönhetően a közönség rendszeresen találkozhatott az európai klasszikus zene varázsával.

    Az együttes történetében mérföldkőnek számító hazai szerzők művei mellett egy ősbemutatóval is készül a Zenekar. A koncert második részében a cseh romantika nagy közönségkedvence csendül fel: 1899-ben a Filharmóniai Társaság zenekara mutatta be a hazai közönségnek Dvořák kilencedik, „Az Újvilágból címmel el-látott szimfóniáját, óriási sikerrel. Ezt a grandiózus művet Marco Comin olasz dirigens vezényletével hallhatja a közönség.

    A koncert során Becze Szilvia műsorvezető segítségével ismerhetik meg a Filharmóniai Társaság elmúlt 170 évének legemlékezetesebb pillanatait. Ünnepelje együtt a BFTZ-vel november 23-án a hazai szimfonikus zenekari élet születését, legyen részese egy művelődéstörténeti jelentőségű hangversenynek.

     A karmesterek Madaras Gergely, Marco Comin lesznek, a műsor pedig Erkel: Ünnepi nyitány, Vajda Gergely: Bolondmese – Scherzo zenekarra (ősbemutató), valamint Dvořák: 9. (e-moll) szimfónia („Az Újvilágból”), op. 95. A műsorvezető: Becze Szilvia.

 

 

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO