Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

A 150 éves Budapest előtt tiszteleg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

2023. november 10.

A 150 éves Budapest előtt tiszteleg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar november 19-én, vasárnap este 19.30 órakor a Pesti Vigadóban tartandó koncertjével, amelyen Dohnányi, Bartók és Kodály művei csendülnek fel – áll a zenekar tájékoztatójában.

    A Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) november 19-i koncertjén egy zenetörténeti jelentőségű eseményt idéz meg: a Pest, Buda és Óbuda egyesítésének ötvenedik évfordulóján tartott ünnepet, amelyen Dohnányi Ernő Ünnepi nyitányának, Bartók Béla Táncszvitjének és Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusának ősbemutatóját tartották.
    Közleményükben kiemelik, hogy Dohnányi Ünnepi nyitánya három dallamot dolgoz fel, saját Magyar hiszekegy című kompozícióját, valamint két közismert melódiát, Egressy Béni Vörösmarty- és Erkel Kölcsey-megzenésítését, a Szózatot és a Himnuszt.
    Emlékeztetnek, Bartók a Duna menti népek népzenéjének motívumvilágából kívánt építkezni Táncszvitjében, végül azonban szlovák dallamot mégsem használt, egy arabos epizódot viszont igen. Mindez a zeneszerző kedves gondolatát, "a népek testvérré válásának eszméjét" fejezi ki zenei eszközökkel. Kodály Psalmus Hungaricusa Kecskeméti Vég Mihály zsoltárparafrázisát, az 55. zsoltárra írt változatot zenésíti meg, Trianon után néhány évvel az ellenségektől körülvett, szorongattatott ember Istenbe vetett hitét állítja példaként a magyarság elé.
    A zenekar közleményében kiemeli, hogy a koncert két vendégkarmestereként az NFZ főzeneigazgatója, Vashegyi György mellett két másik nagyszerű, rangos zenekar, a Szent István Filharmonikusok és a Concerto Budapest dirigensei, Záborszky Kálmán és Keller András szintén pódiumra állnak, mellettük az operaműfaj mellett az oratorikus repertoár területén is hatalmas tapasztalattal rendelkező Horváth István, a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tenorszólistája lép fel.
    A Nemzeti Filharmonikusok 2023 tavaszán ünnepelte fennállásának 100 éves jubileumát.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO