Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

11. Ördögkatlan Fesztivál

2018. július 25.

július 31. - augusztus 4.

"Ha egy ember álmodik, az csak egy álom, de ha több ember álmodik egyszerre, az a valóság kezdete" (Friedensreich Hundertwasser)

2008-ban gondolta úgy Kiss Mónika és Bérczes László, hogy barátaikkal létrehoznak Baranyában egy mezítlábas fesztivált, ahol védnöküktől, Törőcsik Maritól lopott mottóval összegyűjtik a „nem normális” embereket, azokat, akik nagyonis normálisak, csak éppen „korszerűtlen” módon a nyitottságot, kíváncsiságot, személyességet és minőséget képviselik, és akiknek értékrendjében előbbre van az emberség és a szeretet, mint a haszon. Kölcsönzik mindezt a két védnöktől, az első Ördögkatlant még megnyitó Cseh Tamástól és a már említett Törőcsik Maritól.
Idén, immáron 11. alkalommal ajánlják a lelkes szervezők vendégeik figyelmébe az Ördögkatlan Fesztivált, az alábbi köszöntővel:

"Tíz év alatt elkoptak üdvözlő szavaink. Az olvasó bólogat, mert jóindulatú, sőt talán szeret is bennünket, de hát mégiscsak a könyökén jön ki, hogy ünnep, meg nemnormális, meg a jobbikrészünk meg találkozás meg személyesség és így tovább. Nameghogy semmi jubileum. Tizenegyedik, nem kerek szám, csak olyan egy a sok közül. Nézzük hát a Wikipediát, és íme az első megállapítás: „A 10 és 12 között található természetes szám”. Hát igen, megint tanultunk valamit. Miközben persze sokaknak beugrik azonnal: szóval lesz tizenkettedik? Most már csak az ezotéria segít, még ha feláll is a szőr a hátunkon. És igen, az első szó: egyensúly. De hát ez tényleg telibe talál. Hisz mi mást csinálunk egész évben: egyensúlyozunk a fellépők között, a műfajok között, a nagymagyar szekértáborok között, és azt merjük mondani, hogy az elmúlt tíz évben még nem zuhantunk le, miközben a tükörbe is bele merünk nézni. Jólesőn kapaszkodunk a 11 másik értelmébe is, miszerint „a számok összegének, a 2-nek is fontos jelentése van a 11-es kapcsán (1+1): kettősség, igazságosság, nyugalom, kedvesség, tapintat”. E köszöntő írói szívesen gondolnak önmagukra, de tudják: immár sokan vagyunk, nagyon sokan. Mi sokezren együtt egyensúlyozunk öt napon át, hogy a Katlan fennmaradjon a levegőben, akárha Cseh-Bereményi pohara a Frontátvonulásban. A matematikus magyar író persze, név szerint ez esetben Esterházy Péter, csak mosolyog pátoszkereső fáradozásunkon: hisz van-e felemelőbb, meghatóbb, katartikusabb egy jó kis primszámnál? Hát nincs. Bizony 11. Ördögkatlanból sincs másik, csak ez az egy."

Díszvendégek: Snétberger Ferenc és a Magvető Kiadó

ÍZELÍTŐ A PROGRAMBÓL

Gyerek- és családi programok: Pannon Filharmonikusok: Csigaház, Szélkiáltó, Rutkai Bori, Bíró Eszter, Apacuka, Pagony, Piros Kakaó, Gyerekkert, kézműves foglalkozások

Koncertek: Boban Marcovic Orchestra & Tóth Gabi, PASO, 30Y, Óriás, Kiscsillag, Ivyz, Quimby, Sorbonne Sexual, Szabó Attila 50!, Snétberger Ferenc és tanítványai, Várkonyi csibészek, Grund – Vígszínházi Fiúzenekar, Frenk, Kill the Dandies and Psycho Mutants, Snétberger Trió, Balogh Kálmán – Lukács Miklós, Hrutka Róbert &Nagy Dániel Viktor, Singas Project, Slam Poetry, Like a Rolling Stone, Budapest Bár, Wombo, Anima Sound System, Tompos Kátya, Csík Zenekar & Presser Gábor, Bohemian Betyars & Parno Graszt, Esszencia, Kerekes Band, Lajkó Félix – Volosi – Alexander Balanescu

Both Miklós Ukrán Udvara (Rácz-ház) Négy nap alatt egy ukrán falusi évet fogunk bejárni, érintve mind a négy évszak emblematikus szokásait. Minden nap egy évszakot jelenít meg mind énekekben, táncban, szokásokban, nyilvános beszélgetésekben, gasztronómiában.

Cirkusz: Circus Marcel (Bel)

Színházi előadások: A mi osztályunk (Tatabányai Jászai Színház), Leenane szépe (Kassai Thália Színház), Vaterland (Forte) Az öngyilkos (Forte) Míg fekszem kiterítve (Sztalker Csoport) A csárdás-ápolás művészete (TranzDanz), Kivettem egy gömböt fejemből (Nézőművészeti), Mulatság (Ördögkatlan Produkció), Mi / Ők, Loveshake, Second life, avagy kétéletem, Leszámolás velem, Pira-Bella, (Orlai Produkció), Gyarmati Fanni naplója, Kezdhetek folytatódni – Petri est, Kean, a színész, Semmi konferencia, Márai: Hallgatni akartam (Vígszínház), Miskin herceg (Katona József Színház) Tótferi (Titkos társulat), Baranyai gyöngyösbokréta (K2)

Bővebb infók

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO