Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Káli Art Inn

Casual Dining
Magyar modern

Egy pöttöm kis faluban, Köveskálon várja vendégeit a Káli Art Inn, hamisítatlan Provence-i hangulatot varázsolva a Balaton-felvidéki Káli-medencébe. A gyönyörű kerttől ölelt szálloda főépülete a századfordulón tiszti kaszinó volt – ma itt étkezhetünk antik bútorok és festmények közt, Zsolnay porcelánnal és ezüsttel terített asztalnál. Jó időben a vadszőlővel befuttatott teraszon költhetjük el reggelinket-vacsoránkat.  Étlap nincs, a séf az évszaknak megfelelő, friss, a környéken termelt és háztáji alapanyagokból állítja össze az aktuális menüt.
– Éttermünk alapfilozófiájához híven a fogásokon és ízeken keresztül kívánjuk bemutatni vendégeinknek a Káli medencét, kihasználva a környék adottságait, azt, hogy húsz kilométeres körben szinte minden elérhető – és ami nem elérhető, olyat nem teszünk az asztalra,” – mondja Döbröntei Ildikó, a fogadó háziasszonya, aki férjével, Döbröntei Csabával együtt az ezredforduló óta vezeti ezt a helyet, amit sokan ’Boldogságszigetként’ emlegetnek. – A helyi fűszerek használata sajátos íz világot kölcsönöz ételeinknek. A bazsalikom, a kakukkfű, csombor és a majoránna éppúgy megterem a kertünkben, mint a paradicsom a mandula, az alma, birsalma és az őszibarack, mely zöldség-gyümölcsöket konyhánk tavasztól, késő őszig, az utolsó darabig felhasznál. A húsokat és egyéb hozzávalókat elsősorban a környező farmokról szeretjük beszerezni, például a feldolgozott "boldog" mangalica és gidahús Kővári Éva farmjáról kerül a konyhára. - A személyzetet is helybéliek adják, akik, ha nem is ebből a faluból, hát a szomszéd falvakból járnak be dolgozni. Nem volt célunk, hogy profi szakképesítéssel rendelkezőket tudjunk magunk körül. Azt a mosolyt és kedvességet, amivel szerintünk a vendégeket fogadni és kiszolgálni illik, ők adottságként hordozzák – fűzi hozzá Csaba.

A Káli Art Inn étterme a szállóvendégeinek gazdag reggelit szolgál fel: házi lekvárt, mézet a méhésztől, helyben készült felvágottat, tehén és kecskesajtot, joghurtokat, friss kenyeret és péksüteményt.  – A vacsorát családias légkörben tálaljuk, és minden nap igyekszünk elkápráztatni a vendégeinket. Ebédet nem szolgálunk fel, aki ebédidő tájt érkezik, kedvesen áttereljük a falu másik két éttermébe. Köveskál, a „gasztrofalu” – ezt az elnevezést nem mi találtuk ki, mi csak észrevettük, hogy a híres borospincék mellé egy sor gourmet étterem szerveződött. Igyekszünk egymás üzletét nem rombolni, hanem erősíteni. – magyarázza Ildikó.

Asztalfoglalás tehát szükséges, és még egy jó tanáccsal szolgálhatunk: érdemes összekötni a kóstolást egy hosszúhétvégével, amikor is bebolyonghatjuk a tájat, pihenhetünk a mandulafa árnyékában, finom borokat szürcsölhetünk a csillagos ég alatt, és elfelejthetjük a világ összes baját. Azok, akik megszálltak már a szállodában, esküsznek rá, hogy van ott valami, ami lelassít, nyugtat, és összességében feltölt. Talán a levendulacsokrok illata és a levegő tisztasága, vagy a csönd puhasága, a táj páratlan szépsége, a vendéglátók odaadó segítőkészsége… Talán ezek együttese az, ami miatt annyira jó megérkezni ide, és amiért biztosan vissza akarunk majd térni.


 

Tesztelve: 2017 júniusa

Milyen alkalomból:
Randi Reggeli Ünnep Születésnap
Férőhely
Terasz 50 Benti férőhely 50
Jellemzők
Terasz Terasz
Kutyabarát Kutyabarát
Parkolási lehetőség Parkolási lehetőség
Gyerekbarát Gyerekbarát
Légkondicionálás Légkondicionálás
Káli Art Inn
8274 Köveskál, Fő u. 8.
18:00-24:00
Vissza
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO